Tartja a tervet az államháztartási hiány

A gazdasági romlás következményei még nem szűrődtek át az államháztartás egyenlegébe. A deficit októberben is annyi lett, amennyit a PM várt. Ráadásul egyelőre az adóbevételek sem látszanak elapadni.

Az államháztartás hiánya az első tíz hónapban – az önkormányzatok nélkül – 742,6 milliárd forintot tett ki –  mondta Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Az októberi deficit úgy alakult, ahogyan azt a tárca várta, 11,6 milliárd forint volt, a prognosztizált 13,5 milliárd forinttal szemben.

A központi költségvetés 3,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 5,3 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 2,6 milliárd forintos hiánnyal zártak októberben. A GDP arányos deficit októberben 2,7 százalék lett, ami ugyanakkora, mint szeptemberben volt.

Az adóbevételek ugyancsak a vártnak megfelelően alakultak, illetve némileg meghaladták azt. Mint Keller László mondta, ez a többi között köszönhető annak, hogy csak októberben a cégek 30 milliárd forint különadót fizettek be, ami 10 milliárddal több a tavaly ilyekorinál. Hozzátette, személyi jövedelemadóból is több folyt be.

Az év hátralevő részében a deficit növekedni fog, a november a fajsúlyosabb, akkor 244,5 milliárd forint hiányra számít a tárca. Ezt elsősorban az okozza, hogy novemberben fizetik ki a 13. havi nyugdíjak kétheti részét. Decemberre pozitív egyenleget vár a PM. Az idei év egészére 3,4 százalékos államháztartási hiányra számít a tárca.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.