Tartja magát az Elmű-ÉMÁSZ

A rezsicsökkentés miatt esett, de még mindig pozitív az Elmű és az ÉMÁSZ nyeresége. A két német hátterű áramszolgáltató fokozta beruházásait.

Az Elmű első félévi eredménye a tavalyi hasonló időszak 12,2 milliárdjáról 4,4 milliárdra esett, az ÉMÁSZ-é viszont 5,2 milliárdról 5,6 milliárd forintra nőtt - derül ki a két német irányítású áramszolgáltató múlt hét végén közzétett nemzetközi számviteli szabályok szerinti jelentéséből. A tényleges tevékenységen alapuló üzemi eredmény viszont mindkét cégnél negatív maradt: az Elműnél mínusz 146 millióról mínusz 876 millióra, az ÉMÁSZ-nál mínusz 961 millióról mínusz 522 millióra változott. A leányvállalatokat is beleszámítva az Elmű-nyereség 4,6 milliárdról 4,5 milliárdra csökkent, az ÉMÁSZ-é pedig 1,8 milliárdról kétmilliárdra nőtt. Üzemi szinten az Elműnél 8,4 milliárdról 7,4 milliárdra mérséklődött, az ÉMÁSZ esetében pedig 2,1 milliárd maradt. Az értékesítés árbevétele az Elműnél 92 milliárdról 98 milliárdra nőtt, míg az ÉMÁSZ-nál 36 milliárdról 35 milliárdra csökkent.

Homlokegyenest ellenkező irányú folyamatok
Homlokegyenest ellenkező irányú folyamatok
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mint az a jelentésekből kiviláglik, az összesített számokba belefoglalt lakossági szolgáltatásban homlokegyenest ellenkező irányú folyamatok zajlottak le. A tavaly novemberi 11,1 százalékos - második - lakossági áramdíjcsökkentéshez képest beszerzési áraik kevésbé mérséklődtek. Így a lakossági ellátás eredményessége tovább romlott. Ezt tetézte az Elműnél 3,1, az ÉMÁSZ-nál pedig 1,4 százalékkal visszaeső lakossági kereslet, amit az enyhébb időjárással és a növekvő takarékossággal magyaráznak. Az üzleti ügyfelekre szabott árak a piac mozgását követve szintén több százalékkal csökkentek, de e körben az igények mégis hatalmas mértékben, az Elműnél 44,1, az ÉMÁSZ-nál 16,8 százalékkal megugrottak. Ez mindkét cég eredményességén javított.

Beruházásokra mindkét cég többet költött a tavalyi első félévinél: az Elmű esetében ez az összeg 3,6 milliárdról 4,4 milliárdra, míg az ÉMÁSZ-nál 1,9 milliárdról 2,9 milliárdra nőtt.

Az Elmű 55 százalékban a német RWE, 25 százalékban a vele együtt szavazó EnBW, 16 százalékban pedig az állami MVM tulajdona. Az ÉMÁSZ-ban 54 százaléka van az RWE-nek, 25 százaléka az EnBW-nek és 12 százaléka az MVM-nek. A többi papír mindkét cég esetében a tőzsdén forog.

A két társaság évek óta a kormányzati támadások kereszttüzében áll. A tulajdonosok az Elmű harmincmilliárdos vesztesége ellenére tavaly a cégekből összesen 25 milliárd osztalékot vontak ki. Jelenleg nem tudható, miként befolyásolják az 1995-ben privatizált szolgáltatók tevékenységének jövőjét a kabinet állami közszolgáltató felállítását célzó tervei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.