Tarthatatlan állapot, vészhelyzet tejfronton

Nem állt meg az árak esése, sok tejtermelő pedig már vemhes üszőit is exportálja. Olyan folyamatok indultak el, amelyek veszélyeztetik a magyar tejellátást - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

A magyar tejpiacon az utóbbi hetekben tovább nőtt a feszültség: nem állt meg az árak esése, a szabadpiaci tej ára literenként 40 forint, ami a költségek kétharmadát sem fedezi - állapítja meg a Magyar Agrárkamara (MAK) az ágazat helyzetét elemző értékelésében.

A krízishelyzetre utal az is, hogy a felvásárlók csupán egy, vagy jó esetben néhány hónapra kötnek felvásárlási szerződést a tehenészetekkel, sok termelő pedig már a vemhes üszőit is exportálja.

A MAK emlékeztet: tavaly az év elején még 98 forint volt egy liter tej átlagos felvásárlási ára. Most ez az ár literenként 55-66 forintot - már aki rendelkezik szerződéssel. Sok tejipari cég ugyanis csak egy hónapra köt szerződést, s nem is mindenkivel. Így aztán számos termelő szerződés nélkül maradt, s tőlük már csak 40 forintért veszik meg a tejet literenként. Ez a 75 forint körüli önköltséghez képest igen kevés, a tejtermelők hónapok óta csak veszteséget termelnek.

Az agrárkormányzat tavaly év elején jelezte: csak egy magyar és uniós intézkedés-csomag együtt segítheti ki a bajból az ágazatot. Ezek nem valósultak meg, illetve az uniós intézkedések közül egy sem hat közvetlenül a magyar tejtermelőkre, inkább a tejfeldolgozók számára igénybe vehető.

A Magyar Agrárkamra szerint tarthatatlan a mostani állapot, s olyan folyamatok indultak el, amelyek veszélyeztetik a hazai tejellátást. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a magyar lakosság tejellátását importra alapozza a következő években, ezért a MAK felkéri a tej termékpálya szereplőit, hogy mielőbb hozzanak az ágazat érdekeinek megfelelő, gyorsan ható intézkedéseket, s ne csak a pillanatnyi gazdasági érdekeik szerint cselekedjenek - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.