Tarolt az ipar

A négy évvel ezelőtti állapotokat idézi a hazai exportoffenzíva: júniusban a KSH adatai szerint az egy évvel korábbinál 14,1 százalékkal volt nagyobb a kivitel, amely 8,1 milliárd eurót tett ki. A belső fogyasztás bővülésének köszönhetően az import is nőtt, a 11 százalékos plusz 7,3 milliárd euró árumennyiséget takar.

A külkereskedelmi mérleg többlete 383 millió euró volt, ezzel a fél év végére meghaladta a 4,2 milliárdot. Mindez arra utal, hogy a várhatóan szerényebb nyári termékforgalom ellenére is hétmilliárd euró szufficitet mutathat év végén a mérleg. Az idei pluszteljesítményért a járműipar a felelős, a júniusi 18 százalékos exportnövekménye is ezt támasztja alá. A teljes kivitelben 60 százalék körüli a gépek és szállítóeszközök aránya, ezen belül is a gépjárművek exportja havi szinten fixen meghaladja a másfél milliárd eurót.

A KSH a tavalyi év adatait is újraértékelte, s az előzőleg elkönyvelttel szemben 128 millió euróval kisebb mérlegről számolt be, amely 6,27 milliárd eurós többletet jelent. A keleti nyitást az ázsiai exportunk közel tízszázalékos tavalyi zsugorodása jellemzi. A statisztikában felsorolt országok közül kivitelünk csak Kína, Japán és Dél-Korea irányába erősödött. Kereskedelmi kapcsolatainkban pedig egyedül az emírségekkel és Izraellel szemben tudunk felmutatni pozitív szaldót. Az áruforgalmat sújtó embargó is közrejátszott abban, hogy Oroszország felé mind exportunk, mind importunk 16 százalékkal esett vissza tavaly.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.