Tarifát hirdettek, bírság lett belőle

Jogszabálysértő módon összeállított, új kgfb-díjtarifát tett közzé a Wáberer. A pénzügyi felügyelet ezért hárommillió forintra büntette a biztosítót.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt és az egyik kapcsolódó rendeletet megsértve nem a bonus-malus rendszer figyelembe vételével hirdette meg új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit a Wáberer Hungária Biztosító Zrt. – állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétett határozatában. A hatóság hárommillió forint bírságot szabott ki a biztosítóra, és megtiltotta a jogsértés folytatását.

A PSZÁF idén áprilisban hivatalból fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indított a Wáberer által a felügyelet honlapján közzétett, 2013. június 2-tól az új szerződéseknél érvénybe léptetendő kgfb-díjtarifa kapcsán. A vizsgálat feltárta: a Wáberer hirdetményében az életbe léptetendő díjat nem a biztosítottak korábbi károkozásainak száma, illetve a tarifarendszerében megnevezett egyéb díjeltérítési tényezők (például életkor, lakcím, alapdíj) alapján állapította meg, hanem egyedül a biztosító által célul kitűzött kárhányadot szavatoló céldíj figyelembevételével. Utóbbit az elérni kívánt kárhányad és a korábbi éves díjak figyelembevételével alakította ki.

A kgfb-ről szóló törvény, illetve a bonus-malus rendszer szerinti besorolást meghatározó nemzetgazdasági minisztériumi rendelet előírásai alapján azonban a biztosítók – jelenleg kizárólag a bonus-malus rendszer keretein belül, azaz a biztosítottak korábbi kárainak számához, kártörténeti adataihoz igazodóan – hirdethetnek kgfb-díjtarifákat. Jogszabályi felhatalmazás híján a biztosítóknak jelenleg nincs lehetősége a bonus-malus rendszertől eltérő, egyéb fogalmi rendszer, megközelítési mód – például a korábbi kárszám helyett a károkozások mértéke alapján történő – alkalmazására.

A PSZÁF határozatában emiatt megtiltotta a társaságnak a jogszabálysértő magatartás további folytatását, és hárommillió forint fogyasztóvédelmi bírsággal is sújtotta a Wáberert. A PSZÁF a bírság kiszabásánál figyelembe vette, hogy a biztosítóval szemben idén januárban már határozatban kellett intézkednie a kgfb-hez kötődő jogszabályok megsértése miatt, mivel a társaság a bonus-malus besorolási kategóriákon túli, további differenciálást lehetővé tevő úgynevezett „kármentességi korrekciót” alkalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.