Tárgyalnak a minimálbérről

Plenáris ülést tart ma az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a kormány és a szociális partnerek képviselői folytatják a 2010. évi bértárgyalást, amelyen tovább közeledhetnek az álláspontok. Meglehet, hogy 75 ezer forintnál találkoznak az álláspontok a minimálbérről.

A testület legutóbb november 6-án tárgyalt a bérekről. Akkor a munkaadói oldal 73 ezer forintos, a munkavállalói 78 ezer forintos havi minimálbért ajánlott jövőre a jelenlegi 71 500 forint helyett. A munkaadók számára ugyanakkor elfogadhatatlan a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás bérek emelése (ez jelenleg 87.500  forint), s ez a munkaadók egyöntetű véleménye - mondta az oldal szóvivője, Dávid Ferenc, a Vállalkozások és Munkaadók Országos  Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke, Borsik János, az  Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy november végére, december elejére megszülethet a  jövő évi bérmegállapodás. Elmondta azt is, hogy van esély arra, hogy  mindhárom területen - a minimálbér, a szakmunkás-bérminimum és a  bérajánlás kérdésében - kompromisszumos megoldás szülessen az érdekegyeztető fórumon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.