Táppénzcsalók keserítik a Leier életét

Az osztrák és magyar dolgozókat foglalkoztató építőanyag gyártó Leiler cégcsoport elemzése szerint a magyar dolgozók lógósabbak, és 2008-ban akár 30-40 millió forintos kárt is okozhatnak cégüknek azok, akik egészségesen mentek táppénzre. Az osztrákok elkeseredésükben az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordultak segítségért.

A győri székhelyű osztrák-magyar cégcsoport összehasonlította a két országban dolgozók 2008-as munkamorálját. Az elemzés szerint: a  magyarok lógósabbak, mint a szomszédban dolgozók. A Leier számára 2008-ban akár 30-40 millió forintos kárt is okozhatnak azok a dolgozók, akik egészségesen mentek táppénzre. Ezért most levélben kérnek segítséget az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP), hogy valamilyen formában rendezni  tudja ezt a helyzetet.

Az OEP megbízásából 2007-ben országosan 74 ezer alkalommal vizsgálta 276 úgynevezett felülvéleményező orvos, hogy jogosan van-e valaki otthon táppénzen. A megvizsgáltak 5,6 százalékát nyilvánították keresőképessé – olvasható a Leier cég elemzésében.

Komlós Andor ügyvezető szigorúbb intézkedéseket szorgalmaz a hatóságoknál, miután cégüknél az utóbbi két évben megduplázódott azon munkavállalók száma, akik így mennek el pihenni, vállalnak feketén idénymunkát vagy húzzák az időt és kapják a táppénzt munkaviszonyuk megszüntetése előtt. Mivel a dolgozó betegségének első 15 napjában a munkáltató köteles a munkavállaló bérének 80 százalékát fizetni, utána pedig a táppénz egyharmadát, ezért a Leier így kifizetett pluszköltsége a helyettesítéssel együtt idén januártól októberig elérte a 29 millió forintot.

Az igazgató megjegyezte, a szomszédos Ausztriában lévő  üzemeikben csak nagyon ritkán találkoznak ilyen esetekkel.A Leier hivatkozik Istántsuly Dezső, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójának véleményére, aki szerint gyakorlatilag társadalombiztosítási csalást követ el az orvos, ha valakit jogtalanul vesz betegállományba, mivel  az „egészséges beteg" az OEP-től kapja táppénze kétharmadát.

Istántsuly elmondta: a munkáltatónak két lehetősége van, ha felmerül a gyanú: vagy bejelenti az esetet az egészségbiztosítási  pénztárnál és 12-14 ezer forintos díj ellenében a hatóság ellenőrzi, hogy valóban beteg-e a munkavállaló vagy konkrét bizonyítékokkal közérdekű bejelentést tesz és a pénztár vezetője mérlegel, hogy  lefolytassák-e a vizsgálatot vagy sem. Utóbbit bárki megteheti, az  előbbit csak a foglalkoztató, akinek – a szakember szerint – érdemes  egyszer felvállalnia a 14 ezer forintos ellenőrzési díjat, mert utána visszatartó ereje van a razziának a dolgozók körében.

Ahogy annak is, hogy a dolgozó munkaviszonya azonnali hatállyal megszüntethető, ha bebizonyosodik róla, hogy jogtalanul van táppénzen. Az igazgató azonban megjegyezte, a probléma az, hogy sok  esetben csak pár napot tölt táppénzen a munkavállaló és mire a  felülvizsgáló orvos kimegy hozzá, ő már vissza is állt a munkába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.