Tanárok és rendőrök fúrják a Chrysler-ügyletet

Az indianai rendőrök, tanárok és építőmunkások mindenképpen meg szeretnék akadályozni, hogy a Chrysler autógyártót a kormány és a bíróság által első fokon a héten már jóváhagyott terv mentén mentsék meg, azaz eladják a Fiatnak. Követeléseik ugyanis ebben az esetben filléreket érnének csupán.

Az említettek nyugdíj-alapjai, az  Indiana State Teachers Retirement Fund, az  Indiana State Police Pension Trust, és az Indiana Major Moves Construction Fund ugyanis milliókat fektettek be az egykor biztosnak hitt Chrysler papírokba, amelyek viszont ebben az esetben csupán aprópénzt érnének.

Egy New York-i bíróságon támadják meg a nyugdíjalapok a Chrysler átalakítási tervét, ezzel a Fiatnak történő eladását, mivel ebben az esetben az adósok kielégítési sorrendje megfordul, a nem garantált követelések a garantált követelések elé helyeződnek. A tanárok pedig éppen a zálogjoggal védett Chrysler követeléseket vásároltak meg tavaly júliusban.

Persze a gallononkénti 4 dolláros benzinár, a pick-up és a városi terepjárók eladá-sának drasztikus visszaesése már akkor előrevetítette, hogy rizikós befektetésről van szó, ezen túltették magukat a mintegy százezer nyugdíjas és nyugdíjra készülő dolgozó pénzét kezelő menedzserek. Azzal hessegették el az aggályokat, hogy a garantált papírok elsőbb-séget élveznek, ha beüt a krach.

Az sem zavarta őket, hogy a Standard & Poor's egy hónappal korábban mindhárom detroiti autógyártó óriás adósságállományának besorolását figyelőlistára tette, negatív - leminősítési - kilátással. Az alapok 17 millió dollár fejében 42 millió dollár értékű garantált adósságot vásároltak, ez a Chrysler 7 milliárdos garantált adósságának csupán 6 ezreléke - írja a Business Week.

A nyugdíjasok állítják: az állami beavatkozás az eljárásba alkotmányellenes, mivel a garantált követelések elé helyezi a zálogjoggal nem fedezetteket. Ezzel szemben a nem garantált követelésekkel rendelkező hitelezők és az autóipari dolgozók szakszervezete (United Auto Workers, UAW) egyaránt fairnek és elfogadhatónak tartják a megállapo-dást. Jelen állás szerint a tanárok követelésüknek csupán 29 százalékához juthatnának hozzá, miközben a Fiat  20 százalékhoz jut az új Chryslerben, a dolgozók részesedése 55 százalékra nő, ráadásul 10,6 milliárdos követelésük fejében 4,6 milliárd dollárhoz jutnak.

A maradék 25 százalékon az amerikai és a kanadai kormány osztozik. Az alapok azt is jogellenesnek tartják, hogy az állami bankmentő csomag milliárdjait pumpálták a Chrysler-be, holott az másra nem költhető címkézett pénz volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.