Tananyag lehet Magyarországon a korrupció

Korrupciós képzésre küldené az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszféra dolgozóit, illetve a kísértésnek jobban kitett munkakörökben gyakrabban váltogatná az alkalmazottakat.

Az ÁSZ ötödik alkalommal elkészített integritásfelmérése szerint rendszeressé kellene tenni a korrupciós kockázatelemzést az állami szférában, és a szervezetek nagyobb hangsúlyt fektethetnének a megelőzésre is - számolt be a Világgazdaság.

A közszféra korrupciós veszélyeztetettségét és kockázatait mérő felmérésben 2557 intézmény vett részt. Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke szerint a felmérés iránymutatás is egyben a számvevőszéknek, hogy a vizsgálataival milyen területekre fókuszáljon.

Pulay Gyula, az ÁSZ igazgatója szerint az integritásfelmérés egy újabb színtere a korrupció elleni küzdelemnek, ám nem elkapni akarja a korrupt embert, hanem megelőzni annak a lehetőségét, hogy valaki ilyen helyzetbe kerüljön. A felmérés szerint a korrupciós szempontból a legkockázatosabbak a területi igazgatási szervek, a kormányzati szervek és a helyi önkormányzatok.

Ahol pedig legmagasabb a korrupciós veszély, az a felsőoktatás, alapvetően amiatt, hogy sok uniós forrást használnak a fejlesztéseikhez - állítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.