Támogatták Varga Mihály kinevezését a bizottságok

Az IMF-tárgyalódelegáció élére rendelt tárca nélküli miniszter szerint olyan hitelre lesz szükségünk, mint amilyet Horn Gyula kötött 1996-ban.

Támogatta Varga Mihály kinevezését a Magyarország és az IMF, illetve az EU közötti tárgyalások vezetésével megbízott tárca nélküli miniszteri posztra az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, illetve a Gazdasági bizottsága a miniszterjelölt keddi, kinevezés előtti meghallgatásán.

Varga Mihály a gazdasági bizottság előtt
Varga Mihály tárca nélküli miniszter-jelölt meghallgatása a Parlament gazdasági bizottságának ülésén. 2012.05.22. Fotó: Móricz Simon

A meghallgatáson Varga Mihály reményét fejezte ki, hogy a túlzottdeficit-eljárás júniusi megszüntetése után elindulhatnak a tárgyalások.

Varga Mihály az ülést követően újságíróknak elmondta "nagyon bízom abban, ha Magyarország kedvező elbírálást kap a túlzottdeficit-eljárás tekintetében, akkor ezt követően hamarosan megkezdődhetnek a tárgyalások". Hozzátette: érzékelik, hogy az EU, illetve az IMF illetékesei is a június 23-i brüsszeli döntésre várnak. A miniszterjelölt abban is bízik, hogy addig a tárgyalási mandátumokat is elő tudják készíteni a tárgyalófelek.

Varga Mihály szerint nagyságrendi megtakarítást és előnyöket jelent az országnak az IMF/EU-hitelmegállapodás, amelyről a tárcanélküliminiszter-jelölt kinevezése előtti meghallgatásán azt mondta: az sem baj, ha az a Horn-Medgyessy 1996-ban megkötött megállapodásához hasonló lesz, nagyságrendje pedig akkora, amely két-három éves finanszírozáshoz kellene.

Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságában kedden Varga Mihály a miniszterként előtte álló feladatok közé sorolta a Magyarország iránti bizalom erősítését, a védőháló "kifeszítését" és a megállapodás megszületését.

Az sem baj, ha a megállapodás az 1996-oshoz hasonló lesz, az is biztosítékként szolgált, abból sem hívott le a kormány – mondta.

1996-ban Magyarország 264,18 millió SDR összegű, 23 havi futamidejű készenléti hitelről állapodott meg az  IMF-fel. A hitelmegállapodás lehetséges nagyságát firtató kérdésre pedig akkora összeget tartott megfelelőnek, amely két-három évet megfelelő biztonsággal meg tudna finanszírozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.