Támogatott tejtermékek

Felújíthatja a vaj, a sajt és a tejpor exporttámogatását az Európai Unió. Márciusban intervenciós felvásárlás kezdődik.

A nyomott  világpiaci árak miatt az Európai Uniónak újra be kell vezetnie egyes  tejtermékek exportjának támogatását. Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság mezőgazdasági kérdésekben illetékes tagja bejelentette: javasolni fogja, hogy a jövő héten újítsák fel a 2007-ben felfüggesztett exportszubvencionálási gyakorlatot a vajra, a sajtra, valamint a zsíros és a zsírszegény tejporra. Amikor  márciusban megkezdődik a vaj és a zsírszegény tejpor intervenciós  felvásárlása, akkor az Európai Bizottság szükség esetén az előre kikötött mennyiségnél többet fog felvásárolni.

Az intervenciós felvásárlás a februárban előállított tejtermékre vonatkozóan márciusban kezdődik, és augusztus végéig tart. Az első 30 ezer tonna vajat és 109 ezer tonna sovány tejport előre kikötött áron vásárolják fel.

Ez az ár tonnánként 2218 euró a vajra, 1698  euró a sovány tejporra. Fischer Boel azt valószínűsítette, hogy ezeken az előre meghatározott mennyiségken túl is indokolt lesz az  intervenciós ár alkalmazása. Arról azonban nem volt hajlandó konkrét  számokat mondani, hogy mekkora lesz az exportszubvenció.

Az EU-biztos szerint az elmúlt hónapokban meglepő árzuhanás volt  tapasztalható a tejpiacon, és ez félelmet keltett a tejtermelők körében. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2007-ben és 2008 elején példa nélkül álló áremelkedés volt a tejtermékek piacán, azóta  azonban a helyzet gyökeresen megváltozott.

A világpiacon hatalmas  tartalékok halmozódtak fel, és az EU piacán is csökkent a kereslet.  A világpiaci árak immár elmaradnak az intervenciós ár, illetve az  EU-piaci ár mögött, az uniós termelők nem tudnak nyereségesen exportálni.

A piaci áresés okai közül Fischer Boel kiemelt két tényezőt:  azt, hogy Új-Zéland jelentős készleteket dobott piacra, valamint azt, hogy az orosz rubel árfolyama - és így az orosz részről támasztott fizetőképes kereslet - csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.