Támogatott nagyprojekt lett a Tápió-menti szennyvízkezelés

Két éven belül megoldódik a Tápió-vidék szennyvízhelyzete, a kormány mai ülésén nagyprojektté nyilvánította a 29 milliárd forintos fejlesztést, amely 24 milliárd forintos uniós támogatást is élvez.

A kormány mai ülésen döntött a 29 milliárd forint összköltségű „Tápiómenti régió szennyvíz elvezetése és szennyvíz tisztítása" elnevezésű program környezetvédelmi nagyprojektté nyilvánításáról. Magyarország - a tápiósági projekttel együtt - 17 környezetvédelmi nagyprojektet nyújtott be az Európai Bizottságnak. Ezt az együttesen körülbelül 251 milliárdos fejlesztést mintegy 182 milliárd forint értékben támogatja az Unió - jelentette be Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztési államtitkára a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

A Tápió-vidék természetvédelmi területeit, felszíni és felszín alatti vízkészletét súlyosan veszélyeztetik az elavult és szakszerűtlen szennyvízgyűjtők. A környezeti károk enyhítése, a terület vízkészletének védelme, valamint a közel 80 ezer lakos életminőségének javítása érdekében elengedhetetlen a térség biztonságos szennyvízelvezetése és korszerű szennyvíztisztító létesítmények kiépítése.

A Tápióság valamennyi településén modern szennyvízgyűjtő-hálózat, illetve több szennyvíztisztító- és komposzttelep létesül. Megújul és kibővül a tápiószentmártoni tisztítómű, valamint bővül a nagykátai szennyvíztelep is. Szentlőrinckátán, Sülysápon és Tápiószelén épülő új szennyvíztisztító telepek biztosítják a jövőben a térség 20 településének szennyvízkezelését.

A 29 milliárd forintos beruházást az Európai Unió társfinanszírozóként 24 milliárd forinttal támogatja. A szennyvíztisztító- és a komposzttelepek várhatóan 2012 júniusáig, míg a csatornahálózatok 2012 végéig valósulnak me.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.