Támogatás nélkül a földtelen állattenyésztők

Az idén az állattenyésztők is csak földterülettel együtt kaphatják meg a nemzeti kiegészítő támogatásokat – tudtuk meg Soproni Horváth Lajostól, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szóvivőjétől. A hízott bika-, anyatehén-, az úgynevezett extenzifikációs szarvasmarha-, valamint a kedvezőtlen adottságú területeken nyújtandó anyajuhtartás támogatást érinti 2009-től a változás.

A támogatást egyébként a történelmi bázisjogosultsággal rendelkező mezőgazdasági termelők vehetik igénybe. A termeléstől elválasztott támogatások esetén a gazdálkodót a rendeletben előírt termelési kötelezettségek terhelik.

A korábbi évekhez képest változás, hogy állatalapú termeléstől elválasztott támogatásra – kizárólag jogosultság alapján – az a mezőgazdasági termelő számíthat, akinek jár az egységes területalapú támogatás (SAPS) és mint nyilvántartott állattartó, megtalálható a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR). Tehát az idén, csak azok a termelők részesülhetnek állatalapú termeléstől elválasztott támogatásban, akik SAPS-kérelmet nyújtanak be, és jogosultak annak igénybevételére.

Ennek hiányában a történelmi bázisjogosultsággal rendelkező gazdálkodónak sem fizethető elválasztott támogatás.

A 2007. óta alkalmazott történelmi bázisjogosultság vagyoni értékű jog, mely korlátozottan forgalomképes, így adásvétel, illetve bérlet tárgyát képezheti. Bázisjogosultságot az azzal nem rendelkezők úgy szerezhetnek, hogy azt egy másik gazdálkodótól megváltják, vagy bérbe veszik. Ezt a termelő köteles bejelenteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon az MVH-nak.

A gazdálkodónak nem kell attól tartania, ha esetleg valamilyen ok miatt nem lesz jogosult a támogatásra, s ezért a kifizetés elmarad, akkor a vagyoni értékű jogát is megvonja az MVH. Abban az esetben azonban, ha a mezőgazdasági termelő a termeléstől elválasztott támogatásról a saját döntése alapján lemond, akkor erről 2009. november 30-ig nyilatkozatot nyújthat be az MVH-hoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.