Támogatás-megvonás miatt panaszkodó energiatermelők

A támogatások megvonásával már nem éri meg a korszerű, környezetkímélő kapcsolt energiatermelés. Ez növeli a földgázfelhasználást és a széndioxid-kibocsátást - közli érdekképviseletük.

Az új jogszabályi előírások és termelői távhőárak miatt a hő- és villamosenergia együttes előállítására képes (úgynevezett kapcsolt) berendezések közel 80 százaléka teljesen kiesik a termelésből, vagy csak minimális óraszámban üzemel majd - vélekedik a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET).

A távhőtermelők számára meghatározott támogatások megvonásával a kapcsolt energiatermelők versenyképtelenné váltak a gyenge hatásfokú, öreg, környezetszennyező kazános hőtermeléssel szemben. Ezzel ugyan a hőellátás nem kerül veszélybe, és a lakosságnak sem kell áremelkedéstől tartania.

Ám a modern egységek száműzésével az energiatermelés színvonala egy évtizedet lép vissza az időben. A kazánok ugyanis a kapcsoltakkal ellentétben a hő mellett nem képesek áram előállítására. Így azt ezután máshonnan kell beszerezni, ami összességében mintegy 17 százalékkal több gáz felhasználását igényli. Ez végső soron növeli az ország földgázigényét és az importfüggőséget, ami ellentétes az energiastratégiával - fogalmaz Rudolf Viktor elnök.

A hazai kapcsolt erőművek 2008-ban még 7800 gigawattóra áramot termeltek. Tavaly már csak 5900-at. Ez várhatóan további 1500-2000 gigawattórával csökken a jövőben – vélekedik Rudolf Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.