Támadják a fideszes offshore-ügyet

A Párbeszéd Magyarországért bírósághoz fordul, mert nem kapta meg az erre hivatott állami szervektől a magyar letelepedési kötvények árusítási jogát Rogán Antal segítségével elnyerő, főként adóparadicsomokban bejegyzett társaságok háttéradatait. A szocialisták a Rogán Antal vezette bizottságban tárgyalnák a kérdést.
A Párbeszéd Magyarországért a Fővárosi Törvényszékhez fordul, miután az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. elutasította a párt közérdekű adatigénylését, amellyel a letelepedési kötvényeket árusító offshore cégek tulajdonosi hátteréről próbáltak adatokat szerezni - jelentette be Szabó Tímea.

A PM társelnöke azt mondta, már hosszabb ideje próbáltak fényt deríteni arra, kik állhatnak a letelepedési kötvények értékesítése mögött. Szavai szerint hiába próbálnak minden törvényes eszközt felhasználni ennek érdekében, az állami cégek, a "Fidesz körei" és a parlament Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető által vezetett gazdasági bizottsága "folyamatosan lepattintja" őket.

Egyúttal emlékeztetett: korábban törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy ne lehessen offshore cégeken keresztül értékesíteni a letelepedési kötvényeket, ugyanis az eleve alaptörvényellenes. Megjegyezte, hogy nemzetbiztonsági szempontból kockázatot jelentő emberek is hozzájuthattak a kötvényekhez.

Az Országgyűlés gazdasági bizottságának összehívását kezdeményezi a testület szocialista alelnöke a letelepedési kötvényeket érintő szabályozás gyakorlati tapasztalatának áttekintése, valamint az érintettek meghallgatása érdekében.

Tóth Csaba erről szóló keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy a február 10-ére tervezett ülésen meghallgatná a belügyminisztert és a nemzetgazdasági minisztert, illetve képviselőit, valamint az ÁKK elnökét. A politikus azon társaságok vezetőinek meghallgatását is kezdeményezi, amelyek számára a gazdasági bizottság 2013. január 1. óta lehetőséget adott a kötvények értékesítésére.

A grémium alelnöke ezt azzal indokolta: "nyilvánvalóvá vált, hogy a letelepedési államkötvények jegyzésének legnagyobb haszonhúzói a gazdasági bizottság elnöke által javasolt, jellemzően adóparadicsomokban bejegyzett cégek, míg a magyar állam haszna az ügyletek kapcsán erősen kétséges".

Kifogása szerint a bizottság tagjai máig nem kaptak információt arról, hogy a testület elnöke milyen megfontolások alapján terjesztette elő az adott társaságok jóváhagyásáról szóló javaslatát. A gazdasági bizottság tagjainak az elmúlt két évben arra sem volt alkalmuk, hogy megismerjék a letelepedési államkötvényeket lejegyző és forgalmazó gazdasági társaságok képviselőit, stratégiáját és tulajdonosait - közölte. Egy országgyűlési bizottságot annak elnöke hívhat össze; a gazdaságit Rogán Antal vezeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.