Talán a Gazpromé az Emfesz

A hazai gázpiac ötödét képviselő Emfesz Kft. a múlt héten a ciprusi Mabofitól a svájci RosGas tulajdonába került át - derült ki ma. Az ügyvezető a papírok szerint marad. Az új tulajdonos mögött sokak szerint a Gazprom áll, noha ezt az orosz cég a múlt héten cáfolta. Számos egyéb furcsaság is tarkítja a váltást, de az Emfesz kommunikációs szakértője szerint hamarosan mindent tisztáznak.

Április 28-án a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdingstól a svájci illetőségű RosGas AG-hoz került át a hazai gázpiac közel negyedét képviselő Emfesz Kft. - derül ki az e hét hétfőn bejegyzett cégadatokból. Ugyanaznap az Emfesz nem erről tett közzé tájékoztatást. A kft. aznap reggeli közlése szerint Ukrajnából a Rosukrenergo helyett mostantól a RosGastól veszi meg a gázt. A tulajdonosváltás tényét az MTI tudósítása alapján ma a Vedomosztyi hozta nyilvánosságra. Az orosz újság értesülései szerint tegnapelőtt a RosGas képviselői megjelentek az Emfesz budapesti központjában, és annak ellenére, hogy ott nem találtak vezetőt, bejelentették: az új tulajdonos a RosGas, és Góczi István sem ügyvezető többé. Ezután távoztak.

A Vedomosztyi azt a korábban több helyütt megjelent információt is megismétli, miszerint a RosGas "mögött" a Gazprom állna. Nem hivatalos internetes források ezen túlmenően azt állítják, hogy a RosGas a Rosukrenergo 50 százalékos tulajdonosa is egyben, amit eddig a közvélemény Gazprom-érdekűnek ismert.

Ugyanakkor tény, hogy a Gazprom sajtóközpontja 28-án határozottan cáfolta a Gazprom és a RosGas mindennemű kapcsolatát: a Gazprom nem tulajdonosa a RosGasnak és nem is áll vele kapcsolatban - írták. A Gazprom egyéb hivatalos dokumentumai is ezt támasztják alá, amelyekben nem szerepel a RosGas.

Az Emfesz-tulajdonosváltás tényét tehát a cégkivonat is tanúsítja. Ám ugyaneme dokumentum szerint továbbra is Góczi István a teljes jogú ügyvezető. Az érintettet nem tudtuk elérni.

Ugyanakkor ezt megerősítette lapunk számára Gallyas Igor, az Emfesz külső kommunikációs szakértője is. (Borisz Sesztakov eddigi szóvivő ismereteink szerint távozik.) A szakértő a kedden történtekről szóló beszámolót viszont nem kívánta kommentálni. Arról, hogy a Gazprom határozottan cáfolt mindennemű kapcsolatot a RosGas-zal, Gallyas Igor úgy vélte, e tárgyban a közeljövőben új információk láthatnak napvilágot. A tulajdonosváltáson túl sem a vezetőség, sem az Emfesz vagyoni helyzete tekintetében semmiféle változásról nem kaptak információt - szögezte le. Hozzáfűzte: a magyar gázpiac negyedét - több tízezer lakossági ügyfelet is - ellátó Emfesz új tulajdonosa a közeljövőben bizonyára mindent tisztázó nyilatkozatot tesz.

Egy mindent tisztázó nyilatkozat az eddigi történések tükrében meglepő lenne. Az Emfesz az elmúlt hat évben teljesen biztonságos és átlátható üzletet épített ki Magyarországon, ám ez tulajdonosi hátterére eddig sem volt elmondható. Eddigi tulajdonosa, a Mabofi az offshore-központként ismert Cipruson működött. Habár ez a felállás teljesen legális, a Mabofi háttérbefektetőjeként csak azért közismert az ukrán Dmitrij Firtas, mert ő maga ilyen tájékoztatásokat tett közzé.

Korábbi kutatásaink alapján az elemzők a RosGast is hasonló, offhsore-jellegű céghálózat részének tartják. A társaság vezetője egy magyar származású svájci ügyvéd, Laki András, aki lapunkkal nem kívánt kapcsolatba lépni. A RosGashoz hasonló cégekről szintén állítható, hogy létük legális, céljuk például az "adóoptimalizálás", de a tulajdonosok kiléte az erre vonatkozó szerződések bemutatása nélkül rejtve marad.

A helyzetben elemzők azt tartják a valósághoz leginkább közel állónak, hogy a RosGas a RosUkrEnergóval együtt a Gazprom egy olyan ágához tartozhat, amelynek érdekei a jelek szerint ellentétesek a Gazprom-központéval. A RosGas mögött álló gazpromosok nyilván dollárban is milliárdos hasznot könyvelhetnek el a közép-ázsiai gáz Ukrajnán keresztüli, nyugati irányú szállításán. Eme pozíciójukat nem szívesen adnák fel, noha visszaszorulásuk látványos. A Gazpromban födő alatt tartott belharc erejére jellemző, hogy a januári ukrán-orosz gázválságnak is ez volt az egyik fő oka.

A Vedomosztyinak Gazprom-források úgy nyilatkoztak: a Gazprom meg akarta venni az Emfeszt, de Firtas nem adta. Ugyanakkor Góczi István segédkezett az eladásban. Jövőbeli tulajdonosként szóba kerülhet a bolgár Overgas nevű gázkereskedő, amelynek fele úgymond a Gazpromé, fele pedig Szaso Doncsev bolgár üzletemberé.

 

Továbbra is nyugatról kapunk pótgázt

A hazai gázellátás mindeközben zavartalan. A múlt héten kialakult, akkor ideiglenesnek tetsző állapot nem változott: Ukrajna felől az Emfesz által igényelt mennyiség továbbra sem érkezik be az országba. Ám nyugatról - az E.ON közvetítésével - a hiányt pótolják, amit aztán változatlanul az Emfesz kap meg és értékesít fogyasztóinak. Az Emfesz és a hazai rendszerirányító közötti elszámolási kérdések pedig a felek szerint rendeződni fognak.

A helyzet magyar szakértők szerint akár hosszú távon is így maradhat. Mivel ugyanakkor az Emfesz fogyasztóihoz most már minden bizonnyal nem olcsó közép-ázsiai, hanem drágább orosz gáz kerül - ráadásul egy újabb kereskedő közbeiktatásával -, kérdés, hogy hosszabb távon megmaradhatnak-e az Emfesz által a többi gázszolgáltató áraihoz képest biztosított kedvezmények.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.