Talán nem gyűrűzik be az olajárugrás

A nemzetközi olajtőzsdék ugrása ellenére a GKI Energiakutató belföldön nem számít további üzemanyagáremelkedésre. A forinterősödés ugyanis jó esetben kiolthatja a külföldről ránk nehezedő áremelési nyomást.

Az október 5-9-i héten a nálunk irányadó Brent kőolaj ára 49-53 dollár között változott, heti átlag közel négy és fél dollárral emelkedett. Az árak a hét négy napján folyamatosan emelkedtek, az utolsón nem változtak. A legerősebb áremelkedést az orosz energiaminiszter, Alexander Novak bejelentése okozta, miszerint kész találkozni a Kőolaj-Exportáló Országok Szervezetével (OPEC) és a kartellen kívüli olajtermelőkkel a piaci helyzet megtárgyalása érdekében. Már be is jelentették, hogy a szaúdi és venezuelai olajminiszterekkel a tárgyalások időpontjait.

Az Amerikai Energiaügynökség közreadta első becslését a szeptemberi olajtermelésről, mely szerint napi 120 ezer hordó mennyiséggel csökkent a kitermelés a megelőző hónaphoz képest. A szokásos heti jelentés szerint tovább, ezúttal kilenccel csökkent az amerikai kőolajfúrások száma. A dollár némileg gyengült a vezető devizákkal szemben, ami szintén áremelő hatású. A befektetők az áremelkedés első jeleire megnövelték a hosszú távra vonatkozó ajánlataikat, ami megemelte a határidős árakat. Az áremelkedést a Shell vezérigazgatója is reménykeltőnek ítélte, de megjegyezte, hogy még hosszú idő kell ahhoz, hogy a piaci egyensúly helyreálljon, s addig alacsony olajárakkal kell számolni.

A Reuters adatközlése alapján a benzin ára a nálunk irányadó mediterrán piacon heti átlag 4,6 százalékkal, a gázolajé 3,4 százalékkal nőtt. Az üzemanyagpiacokon az Egyesült Allamokba irányuló európai benzinkivitel tovább csökkent, de a Közel-Kelet és Ázsia, valamint a Földközi-tenger térségében jelentős a kereslet a megemelkedett számú finomítói karbantartás miatt. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges. Az előrejelzések szerint az amerikai dízeligény várhatóan mérséklődik az ősz folyamán, Oroszországból, Ázsiából és a Közel-Keletről mégis bőséges. Az európai belső árakat viszonylag magasan tartja, hogy a Rajna vízszintje továbbra is sekély. Ezen a héten az üzemanyagárak inkább csak az első két napi olajáremelkedést követték.

A forint dollárárfolyama 276,7 körül ingadozott: 2,8 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint egy héttel korábban. A forint erősödése mérsékelte a külföldi tőzsdék áremelő hatását. Mindezek alapján az október 9-i 3, illetve 2 forintos benzin- és gázolajáremelést is figyelmebe véve a GKI Energiakutató október 14-én, szerdán nem valószínűsít változtatás. A benzin ára így 340, a gázolajé pedig 349 forint körül alakulhat átlagosan.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 19, a gázolajé 17,5 százalékkal csökkent. A havi átlagkeresetből most 27 százalékkal több benzint és 26 százalékkal több gázolajat lehet vásárolni, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.