Takarékpontokon keresztül hitelez az MFB

A Magyar Fejlesztési Bank és a Takarékpont üzleti hálózatba tömörült takarékszövetkezetek csütörtökön megállapodást kötöttek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésének bővítésére.

Megvan az első eredménye annak, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tavaly bevásárolta magát a takarékszövetkezetek ernyőintézményébe, a Takarékbankba. Az MFB ma együttműködési megállapodást írt alá az egységes arculat és termékkínálatot jelentő Takarékpont hálózathoz eddig csatlakozó 23 takarékszövetkezettel, illetve a Takarékbankkal, melynek eredményeként a takarékok ezentúl egységes feltételek és ügyintézési rend mellett kínálják az állami pénzintézet kisvállalkozói hitelét.

Az egyebek mellett ingatlanvásárlásra és gépek beszerzésére igényelhető, maximum 50 milió forintos kölcsönt eddig is kínálta 11 takarék, de ezekkel külön-külön állapodott meg az MFB, így a feltételek sem voltak egységesek. A most aláírt szerződésekkel a vállalkozók ezentúl 23 szövetkezet 445 fiókjában ugyanazon paraméterek mellett igényelhetik a hitelt, melyet így gyorsabban kaphatnak meg.

Ez az első állomása annak a stratégiai kapcsolatnak, amelynek keretében a Takarékpont hálózat együttműködik az MFB-vel a fejlesztési bank közvetítői és refinanszírozási termékeinek értékesítésében - hangsúlyozta Csicsáky Péter, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. A megállapodás az MFB és a Takarékpont hálózat között jött létre, de a Takarékbank határozott szándéka, hogy az együttműködés mielőbb kiterjedjen a takarékszövetkezeti integrációban részt vevő összes hitelintézetre.

A tervek szerint tehát a megállapodásba bevonnák az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséghez tartozó összes takarékot (ez további mintegy nyolcvan szövetkezetet jelent), a kisvállalkozói hitel mellett pedig további termékekre is kiterjesztenék az együttműködést. Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a bank jelenleg futó 11 hitelprogramjából azokra terjesztenék ki a megállapodást, melyek igénylik a közvetlen elérést, példaként említett az MFB agrár hitelét. A takarékok egyébként a kisvállalkozói hitelt közvetítőként adják, tehát csupán az MFB forrásainak kihelyezésében közreműködnek jutalékért, nem a saját pénzüket adják és így a kockázatot is az állami bank futja.

Baranyay László kérdésre elmondta még, hogy az MFB egyelőre nem tervez tulajdonszerzést más kereskedelmi bankban, és a Takarékbankban lévő 39 százalékos részesedését sem akarja tovább növelni. Az együttműködéstől azt várják, hogy idén tíz százalékkal nő a kihelyezés a kisvállalati hitelek esetében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.