Szüreten a NAV: aki tudott, elfutott

Harminckét bejelentés nélkül foglalkoztatott munkásra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy a Mátraaljai borvidéken tartott ellenőrzés során.

Az interneten toborzott munkások közül senki után nem fizette meg a gazda a közterheket - közölte a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának főosztályvezetője. Volt olyan helyszín, ahol a munkások ijedtükben szétszaladtak, amikor a NAV munkatársai bemutatkoztak, és volt olyan szüretelő, aki még a "nevét is elfelejtette" amikor kérdezték - tette hozzá Körtvélyesi Zsuzsanna.

Elmondta: az adóhatóság a korábbi hagyományoknak megfelelően fokozottan ellenőrzi az őszi mezőgazdasági munkák idején a bejelentési kötelezettség teljesítését és a szabályszerű foglalkoztatást.

A revizorok a helyszíni vizsgálatsorozattal azt igyekeztek feltárni, hogy ahol a szüret nem családi körben történik, hanem napszámosok bevonásával, ott a foglalkoztatással kapcsolatosan a gazda eleget tesz-e bejelentési és közteher-fizetési kötelezettségének.

A mezőgazdasági idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony és az idényjellegű foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher viszonylag alacsony összegű: naponta, munkásonként 500 forint. A bejelentést pedig - regisztráció után - rugalmasan, elektronikus úton és telefonon is fogadja az adóhatóság.

Ennek ellenére több ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy a munkásokat feketén dolgoztatják, a legkirívóbb eset a mátraaljai volt - mondta a főosztályvezető.

Be nem jelentett alkalmazottak foglalkoztatásakor az érintettek jelentős összegű mulasztási bírsággal számolhatnak, a személyazonosságára vonatkozóan megtévesztő adatokat közlő magánszeméllyel szemben pedig büntetőeljárás indult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.