Szupermodern csomagolóanyag magyar papírhulladékból

A Magyarországon begyűjtött hulladékpapír kilencven százalékából készül a világ egyik legkönnyebb ipari csomagolóanyaga. A termék innovatív, amellyel egész városoknak elegendő energiát spórol meg a gyártó.

A Hamburger Hungária Kft. az első csomagolóanyag-gyártó Magyarországon, amely alacsony négyzetméter-tömegű hullámalappapírt is előállít, amely nemzetközi viszonylatban is meglehetősen innovatívnak számít, hiszen a hagyományos csomagolási megoldásoknál jelentősen környezetkímélőbb megoldást jelent. Az osztrák hátterű cég ezzel nemcsak a hulladékpapír-újrahasznosításban jár élen, hanem sikeresen csökkentette az energia- és vízfelhasználását, valamint szén-dioxid-kibocsátását is.

A hulladékból kiemelkedően magas hozzáadott értékű terméket állít elő, csökkenő környezetterhelés mellett. A vállalat 2009 és 2012 között 43 százalékkal csökkentette vízfelhasználását, ami 3 millió köbméter megtakarítást jelent – ez majdnem megegyezik Dunaújváros éves vízszükségletével. Emellett a vállalat 2006-hoz képest 2009-re villamosenergia-felhasználását csaknem harmadával, hőenergia-igényét pedig 35 százalékkal csökkentette. Ez csaknem megfelel Kecskemét éves energiafelhasználásának. 

A közelmúltban ezt az innovációt Ökoindustra díjjal is elismerték, értékelve, hogy a Prinzhorn Csoport magyarországi tagvállalatai, a Dunapack Kft., a Hamburger Hungária Kft. és a Duparec egy olyan hosszú távon is fenntartható, környezettudatos körfolyamatot hoz létre, melynek során innovatív csomagolási megoldásokat állítanak elő papírhulladék felhasználásával. 

A Hamburger Hungária Kft. 2009-ben mintegy 280 millió eurós beruházással létrehozott új hullámalappapír-üzeme a legnagyobb környezetvédelmi beruházás volt az elmúlt években. A cég a Magyarországon begyűjtött hulladékpapír 90 százalékát dolgozza fel évente. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.