Darth Vader a kazánfűtő? - Szuperlézer Pécsett

Szalmatüzelésű gabonatároló építésénél használnák fel a lézert a Pannon Lézer Központ kutatói Pécsett. A lézerek fejlesztésében és alkalmazásában érdekelt cégeket tömörítő központ részt kér magának a szuperlézer kutatásban is.

Sánta Imre, a beruházó Dél-dunántúli Kooperációs Kutatási Központ (DDKKK) igazgatója az átadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: az egykori kereskedelmi épületből 200 millió forintból kialakított, 1.600 négyzetméteres lézer központban a DDKKK munkatársai, valamint 19 partner vállalkozás irodái és speciális laboratóriumai kaptak helyet.

Az együttműködés célja a lézertechnológia fejlesztése, a lézer alkalmazásával kidolgozott eljárások, termékek piacra juttatása, amely ha közvetlenül nem is, közvetetten élénkítő hatással lesz a Dél-dunántúli Régió gazdaságára. Szeretnék, ha a központ a térség innovációs motorja lenne, a jövő kihívásainak megfelelő iparágak meghonosításával.

Sánta Imre utalt rá, hogy bár a lézerek az 1960-as évek óta "nem szolgálnak nagy szenzációkkal", de alkalmazásuk az élet számos területén elterjedt, sőt, immár nélkülözhetetlenné vált.

A Pannon Lézer Központban a különleges lézerek fejlesztése mellett lézereken alapuló orvosi eszközökkel, anyagvizsgáló mérőműszerekkel, anyagmegmunkáló eljárásokkal, valamint megújuló energiák felhasználásával kapcsolatos kutatásokat folytatnak, s koordinálnak régiós, nemzetközi kapcsolatrendszerben.

Az igazgató példaként hozta fel, hogy kutatják, miként használható a lézer a laparoszkópai műtéti eljárásoknál, olcsó napkollektorok kifejlesztésénél, s egyebek mellett szalmatüzelésű gabonatároló építésénél. Megjegyezte: kutatóik számára fontos irány a szuperlézerrel, az ELI-vel (Extreme Light Infrastructure) kapcsolatos kutatásokban való részvétel is. A berendezés építésére Magyarország is pályázik szegedi helyszínnel.

Sánta Imre elmondta azt is, hogy a Pannon Lézer Központ tetején épül fel Pécs első, 20 kilowattos naperőműve, amely jelentősen hozzájárul az intézmény energia-ellátásához. 

 

 

Egyalmára ír lézerrel a  Pannon Lézer Központ - amely a lézerek kutatásában, fejlesztésében és alkalmazásában érdekelt cégeket tömöríti - munkatársa. Az egykori keresekedelmi épületből 200 millió forintból kialakított központban a beruházó Dél-dunánt
Egyalmára ír lézerrel a Pannon Lézer Központ - amely a lézerek kutatásában, fejlesztésében és alkalmazásában érdekelt cégeket tömöríti - munkatársa. Az egykori keresekedelmi épületből 200 millió forintból kialakított központban a beruházó Dél-dunánt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.