Szuperhálózatot épít a kormány dupla áron

Szuperhálózatot épít a kormány, pontosabban az állami MVM Net Távközlési Zrt. – erre lehet következtetni abból, hogy kérdésünkre Krénusz Kornél vezérigazgató nyolc és fél évre becsülte a 12,8 milliárd forintból felépülő hálózat megtérülését.

Egy kereskedelmi hálózat ese­tében ez az idő az iparági átlag szerint 15 év, tehát az állami cégnek igen ütős üzleti terve lehet. Kivált, ha tudjuk: a bázisállomások százezer eurós bekerülési költsége csaknem duplája a kereskedelmi mobilhálózatoknál szokásosnak. Igaz az is, hogy a 450 megahertzes sávon kevesebb, mintegy 350-400 bázisállomás szükséges az országos lefedettséghez, ami javítja a gazdaságosságot. Igaz, az adatátvitel lassabb, mint a publikus szolgáltatóknál.

Krénusz Kornél, az MVM Net és Kápolnai András, az Antenna Hungária vezére.
Koncz György / Népszabadság

Tegnap az MVM Net, a generálkivitelező állami Antenna Hungária (AH) és a rendszert szállító kínai Huawei tájékoztatóján nem is mértünk túl nagy sebességet, erre magyarázat lehet, hogy a rendezvényt egy vasbeton épületben tartották. A főleg gépek közötti kommunikációt lehetővé tévő hálózat teljes kiépítése jövő tavaszra várható, s azt a kormányzati kommunikációra is használják majd. Az MVM Net vezére többszöri kérdésünkre sem mondta meg, voltak-e az építés és a tender előtt nemzetbiztonsági egyeztetések, és ha igen, milyen szervezetekkel. Ez a párizsi tragédia árnyékában különösen aktuális kérdés. Csak annyit hangsúlyoztak, hogy a rendszer modern és biztonságos.

A hálózat általunk mért sebessége

Az sem derült ki, hogy a generálkivitelező AH és a rendszerszállító Huawei és egyéb alvállalkozók miként részesednek a 12,8 milliárdos beruházási költségből. Az AH vezére szerint ők egymilliárd körüli bevételre tesznek szert. Új tornyot például nem is kell építeniük, a piaci szereplők meglévő építményeire költöznek rá. Korábbi hírek szerint a Huaweinek a teljes összeg töredéke jut, tehát kérdés, milyen vállalkozásoknál landolnak még nagyobb összegek, és miért kerül ennyivel többe a hálózat, mint az iparági átlag.

Az MVM Net első embere kérdésünkre azt mondta, hogy a közbeszerzésre kötelezett állami szervezetek megrendeléseiért nekik is el kell indulniuk a tendereken.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.