Szupercsapatot alakítanak orosz milliárdosok

Energetikai "szupercsapatot" hoz létre az orosz milliárdosok kezében lévő Alfa Group annak érdekében, hogy a következő öt évben összesen 20 milliárd dollárt fektessen be a világ energiaiparába - írta a Portfolio.hu.

Az Alfa Group nem ismeretlen név az energiapiacon, a társaság nemrég még az AAR konzorcium részeként Oroszország harmadik legnagyobb olajtermelőjének résztulajdonosa volt, nem kisebb partner mellett, mint a brit BP. A csoportot még 1989-ben hozta létre három személy, Mikhail Fridman, German Khan és Alexei Kuzmichov, akik mai napig tartják tulajdonosi pozícióikat. Fridman Oroszország második leggazdagabb embere, akire a Jelcin-éra egyik legbefolyásosabb üzletembereként szokás hivatkozni - írja a portfolio.hu 

A csoport láthatóan a Putyin-időszakban is jól feltalálja magát, az Alfa jelenleg Oroszország egyik legnagyobb magánkézben lévő orosz befektetési csoportja, amely az olaj- és gáziparon kívül érdekeltségekkel bír a bankszektorban, a kiskereskedelemben, a vízszolgáltatásban és a biztosítás területén is, de jelentős telekommunikációs és ingatlan érdekeltségei is vannak.

Az Alfa az utóbbi közel tíz évben rendre a BP-vel való meglehetősen ambivalens kapcsolatával jelent meg a nemzetközi sajtóban. A BP, és az Alfa vezette AAR konzorcium még 2003 őszén hozta létre a felek oroszországi olajipari eszközeinek egyesítéséből a TNK-BP olajtársaságot, aminek eredményeként a kitermelési szintek alapján Oroszország harmadik legnagyobb olajvállalata jött létre, illetve a világ tíz legnagyobb magánkézben lévő olajtársaságának egyike. 

A BP megelégelte az AAR-rel való együttműködést, és habár a TNK-BP készleteinek és kitermelésének jelentékeny részét adta, mégis a cég értékesítése mellett döntött. A TNK-BP vevője végül a Rosneft lett, a tranzakció teljes értéke megközelítette az 55 milliárd dollárt. Az Alfa csoportot is magában foglaló AAR konzorcium a TNK-BP-ben lévő 50%-os részesedéséért 28 milliárd dollárt kapott cserébe, míg a BP jelentős mennyiségű készpénz mellett a Rosneft közel 20%-os tulajdonosa lett.

Ez a pénzforrás nyújt most fedezetet az Alfa Group számára, hogy igazi szupercsapatot állítson össze a legújabb olajipari kezdeményezése mögé. A csoport L1 Energy névre keresztelt új alapján keresztül a következő 3-5 éves időtávon belül összesen mintegy 20 milliárd dollár értékben tervez olaj- és gázipari befektetéseket végrehajtani, főként akvizíciókon keresztül. Az előzetes tervek szerint az Alfa 10 milliárd dollárt helyez majd az alapba abból a 14 milliárd dollárból, amelyet a TNK-BP-ben lévő részesedésének értékesítéséért kapott, míg a fennmaradó 10 milliárd dollárt részben további befektetők bevonásával, részben pedig hitelből fedeznék. A L1 Energy alapot az Alfa új nemzetközi befektetési társasága, a LetterOne Group alá szervezik be, ami ezen túlmenően kezeli majd az Alfa Európára, Ázsiára és Afrikára kiterjedő 15 milliárd dollár értékű telekommunikációs érdekeltségeit is.

Azt, hogy Oroszország leggazdagabb emberei komoly lehetőséget sejtenek az új alap elindításában, jól szemlélteti, hogy a világ talán egyik legimpozánsabb befektetési tanácsadó testületet sikerült összeállítaniuk az L1 Energy mögé. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.