Sztrájkveszély a Dunaferrnél

Sztrájkbizottságot alakítottak a Dunaferrnél a vasasok: ha hétfőn délelőtt tízig nem egyeznek meg a béremelésről a cégvezetéssel, akkor délután kétórás figyelmeztető sztrájk lesz – írja a Dh-online.

Sztrájkbizottságot alakított a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség: ha április 2-án, hétfőn délelőtt tíz óráig nem sikerül megállapodni az idei reálbéremelésről, akkor aznap délután 13 órától kétórás figyelmeztető sztrájkot szerveznek a vasműben. Ha ez is kevés lenne a megállapodás aláírásához, akkor egy hét múlva, a húsvét utáni kedden általános sztrájkba lépnek – írja a Dunaújvárosi Hírlap online kiadása.

Mucsi Zoltán, a Vasas helyi elnöke azt mondta: a cégvezetés és az érdekvédők közös megegyezéssel március 31-ig meghosszabbították a kollektív szerződésben eredetileg február 15-ig meghatározott időpontot, ameddig meg kell kötni a bérmegállapodást. Hozzáfűzte, hogy a cégvezetés az év elején végrehajtotta a kormány által elvárt bérfejlesztést, annak érdekében, hogy az adóváltozások miatt kevesebbet keresők jövedelme ne csökkenjen.

– Ezt azonban kevésnek tartjuk – jelentette ki Mucsi. – A januári és a februári statisztikák szerint az infláció 5,5 százalékos volt. A mi követelésünk, hogy legalább ne csökkenjen egyetlen fizetési kategóriában sem a dolgozók jövedelme. Az 5,2 százalékos béremelési igényünk kifejezetten szerénynek mondható – tette hozzá. Az elmúlt öt évben egyébként a Dunaferr-társaságcsoportnál az alapbérfejlesztés mértéke az előre jelzett infláció felett volt.

Mai szemmel látunk esélyt arra, hogy a konzultációk konszolidált módon folytatódjanak a szakszervezetekkel – mondta Várkonyi Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. pr-főosztályvezetője, aki szerint a nehéz külső gazdasági körülmények behatárolják a lehetőségeiket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.