Sztrájkra készülnek a tescósok is

Kétórás figyelmeztető sztrájkot is tarthatnak a Tesco on­line kiszállítói azok után, hogy csütörtökön a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) részvételével ­sztrájkbizottság alakult.

Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke elmondta: az mérgesítette el a helyzetet, hogy korábban a cég 14 százalékos béremelést hajtott végre az online megrendelt árut kiszállító sofőrök között, míg a csomagokat összerakó munkások – a pickerek – bére változatlan maradt. A kialakult helyzetet szerinte azzal lehetne orvosolni, ha az e-kereskedelemben dolgozók áprilisban 20, ősszel pedig további 15 százalékos béremelést kapnának.

A sofőrökével egyenlő béremelésre vágynak
A sofőrökével egyenlő béremelésre vágynak
Népszabadság/archív

A pickerek másik követelése, hogy a naponta az áruházi polcok között átlagosan 15 kilométert gyalogló dolgozók számára a cég biztosítson megfelelő munkacipőt, azt ne a saját bérükből kelljen megvásárolniuk. Élesen bírálta a KDFSZ eljárását a kereskedelmi ágazat reprezentatív szakszervezete, a csak a Tescónál 2700 taggal rendelkező Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Szerintük a másik érdekvédelmi szövetség sztrájkkal fenyegetve olykor értelmetlen és szakmaiatlan követeléseket nyújt be a cégnek.

A KASZ emlékeztetett: a Tesco nyáron zárja üzleti évét, így nem lehet azonnali béremelést kérni a vállalattól, az online kereskedelemben dolgozók bérét pedig nem szabad a többi 18 ezer emberétől elkülönítve kezelni. Rá­adásul jövő hét pénteken asztalhoz ülnek a munkáltatóval, az egyeztetésig pedig nem etikus sztrájkról beszélni.

Bubenkó Csaba ellenben úgy gondolja, igenis külön kell választani az online ágazatban dolgozók ügyét. Ami a két, egymással régóta rivalizáló ágazati szakszervezetben közös: egyaránt úgy látják, hogy az emberek nagyon elkeseredettek a Tescónál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.