Sztrájkolnak a Dunaferr dolgozói

Határozatlan idejű sztrájkot kezdenek szerdán a Dunaferr munkavállalói, akik az idei béremelés mértékéről nem tudnak megállapodni a cégvezetéssel. A nehéz helyzetben lévő vasmű 3,5 százalékos bérfejlesztést javasol, míg a szakszervezet legalább az inflációnak megfelelő növelést szeretne.

A kollektív szerződés megkötésére jogosult két szakszervezet közül a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség szövetségi tanácsa hétfői ülésén elutasította az ISD Dunaferr Zrt. múlt pénteki, 3,5 százalékos bérfejlesztési ajánlatát, és szerdától határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetett.

Az egyeztetésen részt vett a másik érintett szövetség, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselője is, aki elmondta: a szervezet keddi választmányi ülésén hozza meg az ajánlattal kapcsolatos álláspontját. A két szakszervezet ezt követően ad választ a cégvezetésnek, a szerdára meghirdetett sztrájkot azonban ettől függetlenül megtartják.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Dunaferr korábban 2,1 százalékos fizetésemelésre tett ígéretet a munkavállalóknak, ezt emelték meg múlt pénteken 3,5 százalékra. Ez utóbbi ajánlatot vitatta meg most az érdekképviselet, amely úgy döntött, nem elégszik meg a második, magasabb emelésről szóló ígérettel sem. A szakszervezet többször hangsúlyozta, hogy az inflációval megegyező mértékű bérfejlesztést tart elégségesnek, s ebből nem fog engedni.

Amennyiben a szerdára meghirdetett munkabeszüntetés nem hoz eredményt, később az orosz nagykövetséghez is szerveznek demonstrációt, miután a vasmű irányítása jelenleg orosz kézben van – mondta lapunknak Borbély Zoltán, az ISD Dunaferr szakszervezeti és üzemi tanácsának elnöke. Ha ezek a lépések sem vezetnek sikerre, akkor arra készülnek, hogy a gyár területére érkező sínpályát eltorlaszolják, s az Ukrajnából vasúton érkező bugákat nem engedik be a gyár területére. Ez már csak azért is érzékeny kérdés, mert a cégcsoport ukrajnai üzemeiben nagy mennyiségben állítanak elő bugát, amely a meleg- és hideghengerművek alapanyaga.

A Dunaferr problémáit a gazdasági válság okozza, a krízis miatt jelentősen csökkent a kereslet a vállalat termékei iránt. Az utóbbi években emiatt rendre veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a vasmű, s ezért több megkezdett beruházást is leállítottak. A helyzet tavaly sem javult, a végleges adatokra még várni kell, de borítékolhatóan az elmúlt évet is többmilliárdos veszteséggel zárták. Az orosz Jevgenyij Tankhilevics – miután tavaly tavasszal elfoglalta a vezérigazgatói széket – jelezte is: nagyon komoly a baj a Dunaferrnél. Véleménye szerint csak a tulajdonosok pénzügyi támogatásának köszönhető, hogy még működik a társaság.

A költségek visszafogása érdekében jelentették be azt múlt augusztusban, hogy a Lőrinci Meleghengerművet bezárják, és 800 fővel csökkentik a létszámot. Ezek döntő része adminisztratív munkahelyek lesznek – ígérték akkor. Az elbocsátásról sokat azóta nem lehetett hallani, alapvetően kiszervezések történtek, míg a Lőrinci Meleghengerműben állásidőn vannak a munkavállalók.

A Dunaferr nehéz helyzete miatt már tavaly sem mentek vita nélkül a béregyeztetések. Áprilisban a megállapodás kikényszerítése érdekében huszonnégy órás általános sztrájkot tartottak a dolgozók. Ennek eredményeként végül szó szerint félmegoldás született, hiszen végül a szakszervezetek által kért 4,2 százalékos béremelésnek csak egy részét fizették ki.

Az ISD Dunaferr meleghengerműve
Dunaújváros, 2012. november 21. Folyamatos a termelés az ISD Dunaferr Zrt. meleghengerművében 2012. november 21-én. Határozatlan időre felfüggesztette a Dunaferrnél erre a napra 13 órára meghirdetett 72 órás általános sztrájkot a DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, miután a tulajdonosok a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek velük. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.