Sztrájkolhatnak a Tesco-dolgozók

A sikertelen bértárgyalások miatt megalakult a sztrájkbizottság a vállalatnál. A házhoz szállítás láthatja kárát elsőként a tiltakozásnak.
A bizottság, amely a Tesco alkalmazottaiból, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) képviselőiből és egy szakjogászból áll, meghirdetheti a sztrájkot a munkavállalók körében – írja a Magyar Idők.

A házhoz szállítást végző munkatársak a tavalyi 20-30 százalékos forgalombővülés miatt túlterheltek, de bérük nem áll arányban elvégzett munkáikkal, sőt, jóval alatta marad. A munkakör dolgozói saját maguk készítik össze az interneten leadott rendeléseket, és naponta átlagosan 15 kilométert gyalogolnak az áruházban megfelelő munkaruha és munkavédelmi cipő nélkül, ilyeneket ugyanis nem biztosít a munkáltató.

Saját pénzből megvenni pedig igen bajos, hiszen egy négy órára bejelentett dolgozó átlagosan havi nettó 40 ezerből kényszerül megélni – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke.

Az elnök ezért április elsejétől 20 százalékos, majd szeptember elsejétől további 15 százalékos emelést kér az online üzletágban dolgozóknak. Ezek a követelések a munkáltató szerint vállalhatatlanok.

A vállalat hagyományos áruházi kiszolgálásban részt vevő alkalmazottainak a bizottság 15 százalékos béremelést kért. A dolgozók végtelenül el vannak keseredve, és azt gondolják, egy törvényes sztrájkkal jobb esélyeik vannak a versenyképes fizetés elérésére – állítja Bubenkó.

A Tesco Globál Áruházak Zrt. a Magyar Idők megkeresésére nem árult el részleteket arról, jelenleg hogyan alakulnak a bértárgyalások, de az eredményeket az egyeztetések után megosztják majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.