Sztrájkkal fenyegetőznek az Opel-alkalmazottak

Munkahelyeik védelme miatt sztrájkot helyeztek kilátásba az Opel-alkalmazottak. A munkabeszüntetés mind a négy németországi gyárra vonatkozna.

Sztrájkkal fenyegetőznek az Opel-alkalmazottak munkahelyeik védelme érdekében: a németországi dolgozók érdekeit védő üzemi tanács egyik bochumi elnöke egy keddi nyilatkozatban munkabeszüntetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha nem születik mihamarabb döntés az anyavállalat, az amerikai General Motors súlyos pénzügyi válsága miatt ugyancsak rendkívül nehéz helyzetbe került német gyár megsegítéséről. Szavai szerint az esetleges munkabeszüntetésben mind a négy németországi gyár részt venne.

Közben - legalábbis a keddi nyilatkozatok alapján - az autógyár állami megsegítésének lehetősége nemcsak távolinak, de mind valószínűtlenebbnek tűnik. Erre lehet következtetni a szövetségi gazdasági miniszter és tartományi kollégáinak találkozóján elfogadott nyilatkozatból. Ebben a tartományi miniszterek támogatásukról biztosították a konzervatív gazdasági miniszter, Theodor zu Guttenberg azzal kapcsolatos álláspontját, hogy az Opel nem részesülhet semmi fajta különleges elbánásban, ami közvetett utalás az állami-kormányzati segítségelutasítására. A miniszterek szerint el kell kerülni minden olyan beavatkozást, ami a versenyt korlátozná.

Változatlan az a hivatalos nézet is, hogy az Opel semmilyen segítségben nem részesülhet addig, amíg elfogadható és meggyőző tervet nem terjeszt elő a jövőre vonatkozóan. Közben a keddi miniszteri találkozón újabb javaslatok hangzottak el az Opellel szembeni esetleges csődeljárás megindítására, ami a politikusi vélekedések szerint nem a felszámolást, hanem a gazdasági értékek megmentését jelentené, s elősegíthetné új beruházók jelentkezését is. Guttenberg gazdasági miniszter megerősítette azt is, hogy a jövő héten tájékozódni kíván az amerikai kormánynál, valamint a General Motorsnál a konszern jelenlegi helyzetét, illetve európai terveit illetően.

A németországi Opel-kereskedők ugyanakkor támogatásukat ajánlottak fel a cégnek. Szervezetük elnöksége egy keddi találkozón arra szólította fel a tagokat, hogy dolgozzanak ki egy részvételi modellt a gyár megmentésére.
Kedden több forrásából is megerősítették azokat az értesüléseket, amelyek szerint az Opel németországi alkalmazottaira elbocsátások, illetve fizetéscsökkentések várnak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.