Sztrájkhangulat a dunaújvárosi Hankook-nál

Béremelési vita miatt sztrájkbizottság alakult a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gyárában, ahol napokon belül leállhat a termelés - jelentette be a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

A cégnél több mint 1700 dolgozót érint hátrányosan az új adótörvény, ezért nem százalékokról, hanem konkrét számokról folyik a vita, amiben, egyelőre nem jutottak egyezségre az érdekvédők a munkaadóval. A felek egy hét múlva újra tárgyalóasztalhoz ülnek, s ha akkor sem sikerül megállapodni, a dolgozók akár másnap megkezdhetik a munkabeszüntetést.

Nem százalékokról, hanem konkrét bérekről folyik a vita a Hankook dunaújvárosi gyárában, ahol az eddigi sikertelen tárgyalások miatt sztrájkhangulat uralkodik - olvasható a vegyipari dolgozók szakszervezetének (VDSZ) közleményében. A cégnél több mint 1700 dolgozót a lehető leghátrányosabban érint az új adótörvény, ezért speciális helyzetben kell megállapodni.

Az érdekképviselet úgy látja, kicsi az esély a békés megegyezésre, ezért a mai sikertelen egyezkedés után sztrájkbizottság alakult, s megkezdődött egy esetleges munkabeszüntetés előkészítése. A törvény értelmében a felek hét napon belül újra kötelesek tárgyalni, ám ha akkor sem sikerül megnyugtatóan rendezni a béreket, akár másnap leállhat a munka - mondta Kiss Béla, a VDSZ alelnöke, a sztrájkbizottság elnöke.

Ez idő alatt azonban élhetnek a figyelmeztető sztrájk lehetőségével is, ami egyszeri alkalom, s nem haladja a két órás időtartamot. A dolgozók egységesek, a többség jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz, ezért az esetleges leállás a termelés átmeneti, több napig tartó teljes megbénítását is jelentheti. A tárgyalást jövő héten szerdán - március 9-én - folytatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.