Sztrájkfelhívás Ferihegyen

A Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete sztrájkot helyezett kilátásba Ferihegyen, miután sztrájkbizottságot alapított és felhívást tett közzé. A dolgozók a munkafeltételek javítását és az elmaradt juttatásokat kérik.

Sztrájkbizottságot alakított és sztrájkfelhívást tett közzé a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete. Az érdekképviselet egyebek között a munkafeltételek javítását és az elmaradt juttatások folyósítását követeli, amennyiben ezekről nem sikerül megállapodniuk munkabeszüntetést helyeztek kilátásba.

Az MTI-nek kedden eljutatott közlemény szerint a szakszervezet képviselői átadták követeléseiket a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. képviselőinek és követeléseikről a tárgyalások haladéktalan megkezdését indítványozták. A BA várhatóan szerdán dönt arról, hogy mikor ül tárgyalóasztalhoz az érdekképviselettel.
A közlemény szerint a szakszervezet az "utasok nyugalma érdekében" nem él a kétórás figyelmeztető sztrájk lehetőségével, de ha hét napon belül nem vezetnek eredményre a megbeszélések, általános munkabeszüntetést tartanának.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége szolidaritási felhívást tett közzé. Megfogalmazásuk szerint megengedhetetlen, hogy a légi közlekedés biztonságát veszélyeztesse a reptér működési viszonyainak "csődközeli helyzete". A Reptéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete követeli az új kollektív szerződés megkötését, úgy, hogy azt a munkáltató 3 évig ne mondja fel, illetve, ha ezt mégis megtenné, akkor is folyósítsa a szerződésben szereplő anyagi és egyéb juttatásokat a hátralévő időben.

A követelések között szerepel az is, hogy a munkáltató függessze fel a folyamatban lévő kiszervezéseket és a következő 3 évben ebben az ügyben ne is kezdeményezzen konzultációt, ne hajtson végre  kiszervezést. További igénye az érdekképviseltnek, hogy a BA, a havi átlag munkaidő kereten felül végzett munkaidőt, a rendkívüli munkavégzés szabályai szerint, 120 százalékos mértékben fizesse ki 3 évre visszamenőleg. Arra is kérik a munkáltatót, hogy a jogerős bírósági ítélet alapján 2009. január 1-jéig szerezze vissza a magyar államtól a BA Zrt. üdülőjét, és a privatizációs szerződésben megjelölt határidő végéig a jóléti ingatlant kizárólag a munkavállalók szociális  körülményeinek javítása, rekreációs pihenése céljából üzemeltesse és tartsa karban, valamint folyamatosan biztosítsa ott a munkavállalók  számára a kedvezményes üdülés lehetőségét. "Mivel a munkavállalók a munkáltató jogellenes intézkedése miatt 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban elestek a jóléti ingatlan használatának lehetőségétől, ezen  az alapon összesen 65 millió forint kártérítést követelünk a BA Zrt. munkavállalói részére" - derül ki a közleményből.

Azt is követelik, hogy a munkáltató adja át a 2008. január 1. napját követően elbocsátott munkavállalók létszámát és munkakörét tartalmazó kimutatást, valamint nyilatkozzon, hogy 2010-ig nem bocsát el munkavállalókat, különös tekintettel arra, hogy a létszámcsökkentések a repülésbiztonságot veszélyeztetik.

Ferihegyi beszállás -  veszélyben
Ferihegyi beszállás - veszélyben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.