Sztárparádé a Madoff-károsultak között

Sandy Koufax, a baseball emblematikus alakja, Kevin Bacon, Golden Globe-díjas színész és Larry King, a CNN műsorvezető sztárja is szerepel a Bernard Madoff által megkárosítottak illusztris listáján. A The New York Times értesülései szerint a kárbejelentések alapján összeállított nyolcezer fős listán Madoff saját ügyvédje is szerepel. Elképzelhető, mekkora lelkesedéssel védi ezután Ira Sorkin Madoffot. Pláne azután, hogy Madoff az ügyvéd mindkét, már elhunyt szülőjét is átvágta.

Az 50 milliárd dolláros kárt okozó piramisjáték lehetséges és valós áldozatainak listáját a manhattani csődbíróság elé terjesztett 163 oldalas akta tartalmazza. A lajstrom csak úgy hemzseg a sztároktól. A már említetteken kívül a zeneszerző John Denver, Frank Lautenberg szenátor, John Malkovich színész-rendező és Gábor Zsa Zsa színésznő neve is fellelhető a 13,5 ezer számlatulajdonos között. Rengeteg ismert név még inkognitó takarásában van, ugyanis sokan ügynökük közbeiktatásával fektették be pénzüket.

Az Egyesült Államokban ismert és nagy vagyon felett rendelkező ingatlanmágnások, impresszáriók, galériatulajdonosok, sportolók is jellemzően e körbe tartoznak. És egy pikáns falat a végére: az „Amerika nagy kóser séfjei" című szakácskönyv írója, Idee Schoenheimer is számlát vezetett a bedőlt cégnél. A könyv társszerzője pedig nem más, mint Ruth Madoff, a 70 éves bukott befektető felesége.

Madoff az egyszerű háziasszonytól a jótékonysági alapítványokon át a dollármilliárdokat forgató nagy fedezeti alapokig (hedge fund) mindenkit válogatás nélkül becsapott. Az okozott kár 5o milliárd dollárra tehető, ezzel szemben 950 millió dolláros fedezet áll, ekkora jelenleg Bernard Madoff bizonyított vagyona. Sokan abban reménykednek, hogy valahonnan csak előkerülnek majd az eldugdosott milliárdok, ám a szakemberek ezt erősen kétlik, mert a hírhedt Ponzi-séma klasszikus alkalmazása esetén garantált a csőd, ami Madoff esetében december közepén köszöntött be.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.