Szorultak az utazási irodák

Jogszabályi mulasztások miatt meszelt el négy utazási irodát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Három utazásszervező engedélyének visszavonása jogerős.

Lezárult az MKEH fokozott nyári ellenőrzése az utazásszervezők vagyoni biztosítékára vonatkozóan, az ellenőrzésnek köszönhetően negyedmilliárd forinttal emelkedett az utazási irodák vagyoni biztosítéka.

A kereskedelmi hatóság az utazási irodáknak az előző évben elért forgalmi adatai, árbevételei alapján vizsgálta felül a korábban igazolt vagyoni biztosítékok mértékét, továbbá ellenőrizte rendelkezésre állásukat.

A vizsgálat mind a 650 utazásszervezőre kiterjedt. Az ellenőrzések hatására 53 utazási iroda több mint 252 millió forint összértékben emelte meg az utasok befizetéseinek biztonságát is garantáló vagyoni biztosítékát még a nyári főszezon előtt.

A tájékoztatás szerint a hatóság négy utazási vállalkozó engedélyének visszavonásáról döntött, mert az utazási irodák nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket, és a korábban igazolt biztosítékok mértékének megfelelősége így nem volt megállapítható. Az érintett utazási irodák engedélyének megvonására tehát nem fizetésképtelenség, hanem jogszabályi kötelezettség nem teljesítése miatt került sor. A döntések három utazási iroda esetében már jogerőre emelkedtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.