Szorulnak a fémtolvajok

Jól járt a MÁV az egy éve elfogadott fémtörvénnyel: a kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az év első kilenc hónapjában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a MÁV közös közleménye szerint, a fémkereskedelmi szektor tisztulásához a nemzeti vasút erőfeszítései mellett a folyamatos járőrözések, a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzések is hozzájárultak.

A javulás jelentős, de Glattfelder Béla szerint, ha az emberek testi épségének vagy életének veszélyeztetéséről van szó, egy eset is sok, ezért az a cél, hogy teljesen megszüntessük a fémlopásokat.

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár kiemelte, az idei év adatai egyértelműen azt mutatják, hogy jól működött a NGM által tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer. Az előző években jelentősen nőtt a fémlopások száma, többek között gazdasági és kulturális károkat is okozva, ezért volt szükség átfogóbb és szigorúbb szabályokra.

A kábellopások és rongálások visszaszorítását kiemelt feladatának tekinti a MÁV is, mivel az ilyen típusú bűncselekmények veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoznak. A szabályozásnak és a vasúttársaság erőfeszítéseinek köszönhetően az év első kilenc hónapjában hatodára, 326-ról 52-re csökkent a MÁV-ot érintő kábellopások száma, emellett a fémlopások száma is harmadára esett, 173-ról 53-ra csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.