Szorít a kormány a gázártámogatáson

Ha netán csökkenne a gázár, az csak a nem rászorulókra vonatkozna - derül ki a szociális minisztérium késő délutáni közléséből. A támogatott fogyasztóknak egy ilyen lépés után is az addigi díjat kell fizetniük, amely azonban még mindig alacsonyabb marad, mint a nem támogatott ár.

Sajátos módon jelezte tegnap a kormány, hogy nemsokára akár mérsékelheti is a gáz árát. (Ilyen lépésre egyes szakértők régóta várnak, tekintve, hogy a nemzetközi olajárak háromnegyed éve a negyedükre olvadtak, míg a magyar lakosság gáztarifája még mindig a tavalyi csúcsszinten áll.) A szociális gáz- és távhőtámogatásokért felelős szaktárca ugyanis késő délután közzétette: a kormány nemrég módosította a támogatások mértékéről szóló szabályokat.


Eszerint: ha a gáz alapára csökken, akkor a támogatás is ugyanekkora forintösszeggel mérséklődik. Ez matematikailag azt jelenti, hogy az árcsökkenést csak a nem támogatottak érzik meg, a szociálisan rászorulóknak pedig a hivatalos gázárcsökkentést követően is az addig érvényes tarifát kell majd megfizetniük.


A közlemény szerint a távhő esetében az úgynevezett nagyfogyasztói gázár (az az összeg, amennyiért a távhőcég kapja a gázt) csökkenésének felével mérséklődik a támogatás összege. A minisztérium arra nem tér ki, hogy ez a rászoruló távhőfogyasztók esetén is a számla változatlanságát eredményezi-e.


Habár a rövid üzenet a lépések okára nem tér ki, tény, hogy a kormány - nagyrészt az unió illetve a Nemzetközi Valutaalap nyomására - régóta hangsúlyozza a központi költségvetésből a gáz- és távhőtámogatások fokozatos leépítésének szükségességét. Igaz, a rendelkezésre álló keret idén egy átrendezés ellenére lényegében nem csökkent.


Tudvalévő: a belső munkamegosztás miatt a gázárakat az energiaminiszter, a szociálisan rászorulók számára ebből levonandó kedvezményeket pedig a szociális tárca teszi közzé. A rendszer az elmúlt három évben úgy működött, hogy a kormány megállapította az adott évre vonatkozó támogatási mértékeket, amelyek nem követték a gázár évközi változásait. Vagyis: ha egy-egy negyedév fordulóján nőtt a gázár - a magyar lakosság eddig jó esetben is csak változatlansággal találkozott -, akkor ezzel nem nőtt együtt a támogatás. Tehát minél drágább volt a gáz, a támogatási arány annál nagyobb mértékben csökkent. Ez a szociálisan rászorulók helyzetének viszonylagos romlását eredményezte. Az ellenzék sosem felejtett el erre rávilágítani, miközben a támogatások léte a szociálisan rászorulók számára ettől függetlenül mindig is kedvezőbb helyzetet jelent. A gáz- és távhőfogyasztók körülbelül kétharmada a rászorulói körbe tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.