Szórhatjuk a pénzt, ha saját forrásainkhoz szeretnénk hozzájutni

A megtakarításukat a jobb kamat miatt az egyik banktól a másikig mozgató betétesek egyre komolyabb költségekkel szembesülhetnek – állapítja meg elemzésében az Azenpenzem.hu.

A portál mától működő kalkulátora alapján kiszámolta: egymillió forintjához fiókban átlagosan 4,3 ezer forintért juthat hozzá valaki készpénzben. A költség azonban (bármilyen módon is akar valaki hozzájutnia pénzéhez) ma még teljesen meg is úszható. Ezen változtathat majd a tranzakciós adó.

Egymillió forintjához fiókban átlagosan 4,3 ezer forintért juthat hozzá valaki készpénzben. Saját automatából ugyanez 712, idegenből pedig majdnem 2,5 ezer forintba kerül. Életszerűbbnek tartják azonban az átutalásnál felszámított díjakat összevetni azokkal a költségekkel, amik a fiókban személyesen eljárókat terhelik. Az eltérés pedig ezen a téren igen látványos.

Elsősorban persze akkor, ha az átutalási megbízást elektronikusan (és nem személyesen a fiókban) adja meg valaki. Telefon igénybevételével a készpénzfelvétel átlagos költsége a fiókban felszámítotthoz képest a negyedére esik, a neten pedig még ez is majdnem feleződik.

Az átlagok mögött azonban jelentősek a különbségek. Minden módszernél akad ugyanis olyan bank, illetve számla, ahol egyetlen forinttal sem sarcolják meg a pénzfelvevőt. Legalábbis jelenleg, hiszen amennyiben bevezetik a tranzakciós adót, minden egymillió forintos ügylet élből belekerülhet egy ezresbe.

A költségeket egyébként – hívják fel a figyelmet – a különböző módon számított díjak miatt nem lehet úgy számolni, hogy ha egymillió ennyibe kerül, akkor például ötmillió annak ötszörösére rúg. A bankok ugyanis folyamatosan drágítanak, de ezt elsőre nem szembetűnő módon teszik. A módosítás lehet a jutalékmaximum eltörlése vagy durva emelése.

A nagyobb pénzösszegeket mozgatókat a legkellemetlenebbül nyilvánvalóan az érintheti, ha bankjuk a jutalék felszámításánál nem szab felső korlátot. Ezt a szisztémát alkalmazza pedig a Budapest Bank (BB), nemcsak a fiókban, hanem az idegen automatánál felvett pénzre is. Fiókban csak igen borsos áron lehet ugyanezért nagy összeghez hozzájutni például a K&H-nál és az OTP-nél is.

Ahol van maximum (a mérték és a fix díj ennél nem rúghat nagyobbra, bármekkora összegről legyen is szó), annak nagyságánál is elképesztően nagyok lehetnek a különbségek. Az eltérés a fiókokban „csak” kétszeres (nem egy banknál a korlát 10 ezer forint körüli, többnél viszont 20 ezer), de az utalásnál tízszeres szorzókról sem túlzás beszélni. (Persze úgy, hogy a díjmentességet, ami ezen a téren nem ritka, figyelmen kívül hagyjuk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.