Szomorú rekord az építőipari felszámolásoknál

Több mint 1200 építőipari céggel szemben indult felszámolás az idei év második negyedévében, ilyen nagy számra korábban sosem volt példa - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Az első félévében 2366 felszámolási eljárást indítottak építőipari cégekkel szemben Magyarországon, ami 13 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Az Opten szerint a helyzet várhatóan tovább romlik az év hátralevő részében, mivel rendkívüli ütemben emelkedik a kényszereljárások száma az ágazatban. Az első félévben 2890 végelszámolás indult, ami 55 százalékos növekedés a múlt év első félévéhez képest.

A társaság adataiból kiderül, hogy idén rendkívüli módon megemelkedett azoknak a felszámolásra jutó cégeknek a száma, amelyeknél korábban végelszámolás indult. Tavaly az első félévben az összes felszámolt építőipari vállalkozás 40 százalékánál előzte meg végelszámolás a felszámolási eljárást, míg az idei év első félévére ez az arány 66 százalékra nőtt. A végelszámolások akkor fordulnak át felszámolásba, amikor az eljárás során kiderül, hogy a cég nem tett eleget fizetési kötelezettségeinek - emlékeztet az Opten.

A felszámolásba forduló végelszámolások 90 százaléka volt kényszer-végelszámolás, amit a cégbíróságok rendeltek el azokkal a cégekkel szemben, amelyek többszöri felszólításra és a NAV-vizsgálat ellenére sem tettek eleget adminisztratív kötelezettségeiknek.

Az adatok szerint a cégalapítás szabályozásának szigorítása miatt első negyedévben történelmi csúcson, míg a második negyedévben tízéves minimumon volt az újonnan létrehozott cégek száma. Összességében 2601 új cég jött létre, ami 14 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest.

Az Opten az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) adatgyűjtésére hivatkozva azt is közölte, hogy a közbeszerzési piacon is fokozódik az elvégzett teljesítmények igazolása körüli vita, nagy értékű munkáknál is birtokon kívülre helyezik a közmegrendelők a kivitelezőket. Élve a feltétel nélküli bankgarancia adta lehetőséggel, a megrendelők a vitatott teljesítéseket sokszorosan meghaladó összegeket hívnak le a kivitelezők garanciakeretéből. Az Opten szerint ez is hozzájárul a szakmailag felkészült, kiváló referenciákkal rendelkező cégek tömeges tönkremeneteléhez, piaci ellehetetlenüléséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.