Szomorú lesz a tanár, ha pénztárcájába néz

Nem túl díszes a honi tanárok fizetési papírja. Ez aligha deríti jókedvre a hazai oktatókat. A Workania állásportál összeállítása szerint az oktatásban a havi bruttó átlagbér nem éri el a 158 ezer forintot.

Nem nagy élvezet ma Magyarországon tanárnak lenni, legalább is akkor, ha az oktató fizetéskor ránéz a bankszámlájára. Nagy átlagban elkeseríti a pedagógust, amit ott lát. Az elmúlt egy év adatai szerint az oktatás, képzés területén a havi bruttó átlagfizetés mindössze 157.600 forint volt, ezzel pedig a tanári pálya az ország egyik legrosszabbul fizetett munkaterületei közé tartozik Magyarországon – állítja a Workania állásportál friss tanulmányában. (A KSH adatai mást mutatnak: e szerint az oktatásban dolgozó közfoglalkoztatottak 197 ezer forintot kerestek, a szellemi munkát végzőknél pedig 210 ezer forint volt az átlag.)

Egy általános iskolai tanár átlagfizetése a Workania szerint 148.400 forint volt, a középiskolai tanárok ennél kicsivel többet, átlag 161.100 forintot keresnek. A legtöbbre a főiskolai/egyetemi oktatók számíthatnak, az ő átlagbérük 242.200 forint. A művészeti iskolák tanárai, tehát a zene- és képzőművészeti pedagógusok bére pedig csupán havi 139.800 forint. A legkevesebb a tanár asszisztensek fizetése: átlagosan 113.400 forint.

Állami alkalmazottak esetében a keresetet a bértáblázat határozza meg, ám a fizetések tanáronként mégis módosulhatnak a ledolgozott évek, a szakosodás vagy éppen a továbbképzések száma alapján – teszi hozzá a Workania.

A szakmai tapasztalat például sokat számít: egy pályakezdő középiskolai pedagógus átlagbére 124.300 forint, s 1-2 éves szakmai tapasztalattal is még csak 128.800 forintra nő, ám 3 és 10 ledolgozott év után már érezhetően emelkedik, de még így is csak kiábrándító 140.000 forint körül van. A legtöbbet a 10 éves szakmai tapasztalatnál is többel rendelkezőek kapják: átlagosan 166 ezer forintot.

A tanulmány készítője kitekintett egyéb, a neveléshez kapcsolódó foglalkozások köré is, s a helyzet ott sem sokkal örömtelibb. Az iskolai nevelők átlagosan 128.800 forintot keresnek, az óvónők pedig 145.100 forintot. A speciális pedagógusok havi bruttó 153.800 forintra számíthatnak, a lektorok átlagbére pedig 250 ezer forint. Az iskolagondnokok, pedellusok pedig mindössze 109 ezer forintos átlaggal kell, hogy beérjék.

Érdekesség, hogy az iskolaigazgatók 247.400 forintos átlagbére alig több, mint a felsőoktatási intézmények pedagógusaié. Egy átlagos iskolaigazgató-helyettes pedig havi 210 ezer forintot keres.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.