Szól a hűtő: hideg a sör

Mennyit hoz egy okoshűtő a jégkrémesnek és a beszállítójának, ha már a melegedés vagy a jegesedés kezdetekor figyelmezteti az üzemeltetőt, így nem megy tönkre a termék? Sok kisvállalkozás már idehaza is tudja ezt számszerűsíteni: terjednek az olyan berendezések, melyek egy beépített mobilkommunikációs eszköz segítségével képesek figyelmeztetni az üzemeltetőt.

Hasonlóra van már mód az üdítőautomatáknál, amelyek előre tudják jelezni valamely termék kifogyását, időben biztosítva az utántöltést vagy épp megspórolva egy fölösleges kört a géphez. A gépek közötti kommunikáción (m2m) alapuló megoldásokat a Vodafone legfrissebb globális kutatása szerint a cégek negyede használja. Két éve az arány 12 százalék volt. – Javuló versenyképességet, a beruházások gyorsabb megtérülését és rugalmasabb működést hoznak az ilyen alkalmazások – mondta Király István, a Vodafone vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A gépek közti kommunikáció terjedését vizsgáló m2m barométer legújabb adatai szerint egy év alatt 23 százalékkal nőtt a technológiát a termelékenység javítása érdekében használó vállalatok száma. Király szerint a technológia akkor hasznos a helyi vállalatoknak, ha a szolgáltatás érthető, a helyi igényekhez alakított, egyszerűen használható. Mindez komoly lehetőség, ha a piacképes és ötletes helyi fejlesztéseket a szolgáltatók kiviszik a globális piacra.

A Cricle Research felmérése rámutat: a modern szolgáltatásokat már használók 83 százaléka szerint az m2m fejlesztésekkel nőtt a versenyképességük, 59 százalékuk pedig a beruházások jelentős és gyors megtérülésről számolt be. A jelentés 47 százalékos növekedést tárt fel az egészségügyben, ahol a betegek távfelügyeletére használják a technológiát.

Az autóiparban a szervizmunkák tervezését, a hibák azonosítását gyorsítja. Várható, hogy itthon is egyre több m2m beruházásra kerül sor – véli a vezérigazgató –, a két legnagyobb felhasználási terület a járműkövetés és az online pénztárgépek rendszere. A Cisco szerint 2019-re a teljes internetforgalom több mint három százalékát adja majd a gépek közötti kommunikáció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.