Szocialisták az energiahivatali elnök ellen

Ma a parlament gazdasági bizottságában kérték fel szocialista képviselők - nem először - Matos Zoltánt, a Magyar Energia Hivatal elnökét, hogy gondolkozzon el alkalmasságán. A mostani ok a kormánypártiak szerint túl nagy áprilisi gázáremelés.

Alkalmasságának átgondolására szólította fel a parlament gazdasági bizottságának mai ülésén Matos Zoltánt, a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökét Puch László és Szanyi Tibor szocialista képviselő. A gazdasági bizottság - melyet a nemrég hasonló véleményt hangoztató, szintén szocialista Podolák György vezet - ezúttal azért hallgatta meg Matos Zoltánt és Hónig Péter energiaügyi minisztert, mert sokallták a mától érvénybe lépett, átlag 10,1 százalékos gázáremelést.

Puch László elsősorban azt említette, hogy szerinte a MEH más számítások alapján alacsonyabb áremelés mellett is dönthetett volna. Sőt, saját kalkulációi alapján szerinte a mostani árképlet-módosításból júliusban 3-8 százalékos gázárcsökkenés is adódhat. (Matos Zoltán ezalatt bólogatott, amit azonban szavakkal nem nyomatékosított.) Podolák Györggyel együtt megismételték: a legnagyobb problémának azt tartják, hogy Matos Zoltán egy március 4-i sajtó-háttérbeszélgetésen már azelőtt megelőlegezte az áremelés szükséges mértékét, hogy az arra vonatkozó kérvényüket a szolgáltatók benyújtották volna, kvázi iránymutatást nyújtva nekik a minél nagyobb áremelésre.

Míg a Fidesz-KDNP-s Latorcai János bizottsági alelnök a szocialista képviselőkhöz hasonló kérdéseket tett fel, a szintén Fidesz-képviselő Fónagy János színjátéknak minősítette a bizottsági ülést. Megkérdezte, a kormánypárti képviselők az elmúlt nyolc évben miért nem vetettek fel hasonló aggályokat. Olvasata szerint a választási kampány miatt a szocialisták a saját maguk által megválasztott vezetőket is készek beáldozni. (Itt azért megjegyzendő - amire az ülésen is többen emlékeztettek -, hogy az elmúlt évek során a gazdasági bizottságban igen harmonikus együttműködés alakult ki a Fidesz és az MSZP, különösképpen Fónagy János és Podolák György között.)

A szocialista képviselők ugyanakkor ragaszkodtak ahhoz az álláspontjukhoz, miszerint egy égető szakmai probléma megvitatása végett hívták össze - jóval a parlament utolsó ülésnapja után - a bizottságot, aminek a választásokkal való egybeesése csupán szerencsétlen véletlen.

Válaszában Hónig Péter szakminiszter néhány mondatban, Matos Zoltán pedig hosszabban indokolta az áremelés jogszerűségét. Matos Zoltán a végén ugyanakkor megjegyezte, a felvetett javaslatokat megfontolja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.