Beköszönt a recesszió Szlovákiában

Idén először lesz recesszió Szlovákiában 1993 óta - legalábbis, ha valóra válik a központi bank legfrissebb előrejelzése. A visszaesés oka a lanyha világgazdasági kereslet, az export és a hazai fogyasztás várható csökkenése, továbbá az év eleji a gázválság.

A szlovák GDP idén 2,4 százalékkal csökken - közölte legfrissebb előrejelzését kedden az ország központi bankja. A korábbi prognózis 2,1 százalékos növekedésről szólt.

A Szlovák Nemzeti Bank szerint az 1993 óta első ízben jelentkező recesszió oka a lanyha világgazdasági kereslet, az export és a hazai fogyasztás várható csökkenése, továbbá, hogy a gazdasági világválság következményeit az év elején a gázellátás válság súlyosbította. A belföldi kereslet visszaesését a csökkenő bérek és a növekvő munkanélküliség okozza.

A bank jövőre két százalékos gazdasági növekedést jósol, az eddigi előrejelzése 5,8 százalékos többletre szólt. Szlovákia hazai össztermékének (GDP) növekedése tavaly 6,4 százalékra lassult a 2007-es, rekordgyors 10,4 százalékról, amit az autóipari beruházások után föllendült export táplált. Most éppen az autóipart (is) sújtó nemzetközi válsága rontja a szlovák gazdaság esélyeit.

A bank előrejelzése szerint Szlovákia folyómérleghiánya ebben az évben a GDP 7,3 százaléka lehet az eddig jósolt 5,8 százalék helyett, jövőre 6,4 százalék az eddig valószínűsített 3,5 százalék helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.