Szlovákia nem tágít, tartja a hiánycélt

A gazdasági növekedés lassulása ellenére Szlovákia államháztartási hiánya az idén nem fogja elérni a GDP 3 százalékát, az Európai Bizottság által előírt mértéket - közölte az ország pénzügyminisztere kedden Brüsszelben.

Jan Pociatek pénzügyminiszter a múlt héten úgy becsülte, hogy Szlovákiában idén 2,4 százalékra csökken a gazdasági növekedés üteme a korábban jósolt 4,6 százalékról, illetve a tavalyi évben elért 7 százalékról. Hivatalos statisztika még nincs a tavalyi GDP-növekedésről. Az Európai Bizottság januárban 7,1 százalékosra becsülte Szlovákia tavalyi gazdaságnövekedési ütemét, és idénre 2,7 százalékos, jövőre 3,1 százalékos többletet jósolt az országnak.

A növekedés lassulása miatt csökkennek a bevételek, ezért nagyobb lesz az államháztartás hiánya a korábban tervezett 2,1 százaléknál a GDP-hez képest, de Pociatek szerint mindenképpen 3 százalék alatt marad. Az Európai Bizottság januárban 2,2 százalékra becsülte Szlovákia tavalyi hiányát, idénre 2,8 százalékos, jövőre viszont 3,6 százalékos hiányt valószínűsített.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.