Szlovákia gázellátása január végéig rendben

Szlovákiában nem kell működésbe hozni az apátszentmihályi atomerőművet. A szlovák gázipari részvénytársaság, az SPP napi további kétmillió köbméter földgázt kap, így a szállítások január végéig fedezik a szükségleteket.

Szlovákia földgázellátása január végéig biztosítva van - jelentette be szerdán Peter Ziga, a szlovák ipari minisztérium államtitkára a válságstáb szerdai ülése után Pozsonyban. Hozzátette azt is, hogy a következő 24 órában nem kell majd működésbe hozni az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű decemberben bezárt második reaktorát.

- A szlovák gázipari részvénytársaságnak (SPP) sikerült újabb napi kétmillió köbméter földgázt szereznie a francia GdF Suez és a német E.ON Ruhrgas társaságtól. Ezzel a kisegítő gázszállítások az eddigi napi 7,2 millió köbméterről 9,2 millióra emelkednek. Ez azt jelenti, hogy a mai feltételek mellett a szlovákiai földgázellátás január végéig biztosítva van - pontosította a közlést Bernd Wagner, az SPP elnök-vezérigazgatója.

A tranzakció árát és feltételeit Wagner kérésre sem volt hajlandó elárulni. - Számunkra most a földgáz a fontos. A szállításokról semmiféle írásos szerződés nincs, ez a bizalom, s a kölcsönös segíteni akarás dolga - jegyezte meg Wagner. A két külföldi részvénytársaságnak egyébként 49 százalékos részesedése van az SPP-ben. Wagner újságíróknak elmondta, hogy Magyarország és Lengyelország is segítséget ajánlott fel Szlovákiának. - Ezeket az ajánlatokat is kiértékeljük, s a döntést nyilvánosságra hozzuk - jelentette ki.

Szlovákiában szerdán is érvényben voltak az egy hete bevezetett korlátozások. A gázellátási szükségállapotban a nagy iparvállalatok állnak, nem termelnek, a lakossági gázellátásban azonban nincsenek komolyabb problémák. Várható, hogy a korlátozások csütörtökön is érvényben maradnak. - A szlovákiai áramszolgáltatás stabil, nincsenek problémák - jelentette ki újságíróknak Miroslav Rapsík, az áramellátó vállalat (SEPS) igazgatói tanácsának tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.