Szlovák tokaji: esély sincs a megegyezésre

Magyarország nemzetközi szinten jogi útra tereli a szlovák tokaji ügyét, ha nem sikerül megegyezni a közös termékleírásról. Márpedig a megállapodásra gyakorlatilag nincs esély - tudta meg a Nol.

Ha nem lesz közös termékleírás, hazánk valószínűleg nemzetközi szinten jogi útra tereli a szlovák tokaji ügyét. Márpedig a megállapodásra remény sincs annak ellenére, hogy az Európai Bizottság idén tavasszal ismét közvetített a két fél között.

Információink szerint a közeljövőben lesz az utolsó tárgyalás a közös termékleírás elkészítésének kérdésében, ám a résztvevők valószínűleg csak azt mondják majd ki véglegesen, hogy külön bonyolítják le az Európai Unió által előírt szakmai munkát. Ez azt jelenti, hogy a Tokaji Borvidéken és azon a területen készült borok, amit Szlovákiában hasonló adottságúnak tartanak, továbbra is külön termékként jelennek meg az európai piacon.

Harcz Zoltán, Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kabinetfőnöke tegnap a Bodrogkeresztúron lebonyolított Tokaj-hegyaljai borvidéki borversenyen tudósítónknak elmondta: a megállapodást az gátolta, hogy Magyarországnak és Szlovákiának nem sikerült megegyeznie a határon túli borvidéki terület nagyságáról, valamint nem jött létre az azonos szintű és szabályozású ellenőrzési rendszer sem. Amennyiben valóban két termékleírás készül, akkor hazánk megvizsgálja, hogy a szlovákiai termékek mennyire zavarják meg a tokaji borok fogyasztóit. Ha ez a vizsgálat kedvezőtlen eredményt hoz, hazánk – várhatóan még idén - megfontolja a jogi lépések megtételét – közölte a kabinetfőnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.