Szlovák bevásárlóturisták özöne Magyarországon

Ellepték az északi határ menti településeink hipermarketjeit a szlovák bevásárlóturisták. Ha euróban kapott keresetüket forintban költik el, sok mindenhez akár féláron is hozzájuthatnak.

Megrohamozták a magyarországi boltokat a szlovákiai vásárlók. A bevásárlóturizmus soha nem látott méreteket ölt. A forint/euró-árfolyam történelmi csúcson állt: egy euróért akár 320 forintot is fizettek – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Euróban keresni, forintban költeni - a szlovákoknak bombaüzlet
Móricz Simon 2011.12.28. Digitális 2011. december 28. Téli akciók a West End bevásárlóközpontban. Vásár, vásárlás, kereskedelem, bevásárlóközpont, pláza. Fotó: Móricz Simon

Az újság szerint ilyen árfolyam mellett Magyarországon az élelmiszer átlag 40 százalékkal olcsóbb, mint Szlovákiában.

A ruhák sokhelyütt feleannyiba kerülnek, mint északi szomszédunknál. A gyenge forint miatt a hétvégén még azok is inkább Magyarországon végezték el a nagybevásárlást, akik a korábbi árfolyam-ingadozások idején otthon maradtak.

Mindezt legjobban a komáromi helyzet szemlélteti, ahol az Erzsébet-szigeti lehajtóig állt a Magyarországra tartó kocsisor. Ilyen az utóbbi időben nemigen fordult elő.

A dél-komáromi Tesco-áruház parkolójában a gépkocsik kétharmada szlovák rendszámú. Sokan tartottak a kezükben hosszú bevásárlólistát és zsebszámológépet. "Nagyon megéri most idejönni vásárolni. Bár azt is észrevettem, hogy az áfa emelkedése már megmutatkozik egyes termékek árában. Igaz, még így is jobban járok, mint ha odahaza vásárolnék be" – mondta a lapnak egy középkorú férfi.

A gyenge forinton kívül a karácsony utáni leárazás is vonzóvá teszi a magyarországi vásárlást. Egyes ruhaneműkre 50–70 százalék kedvezményt adnak. Az áfaemelés ellensúlyozásaképpen 25–30 százalékkal olcsóbban kínálnak számtalan élelmiszert a nagyáruházak.

A dél-komáromi ruhaboltokban ugyanakkor nemigen tapasztalják, hogy növekedett volna a forgalmuk a forint mélyrepülése miatt. Egy győri butik eladója is arra panaszkodott, hogy forgalmuk a kedvező árak ellenére rossz. "A szlovákiai vásárlók szinte kivétel nélkül a nagyáruházakba mennek. Így mi a kisebb boltokban nagyon rossz helyzetben vagyunk" – mondta a kereskedő.

A Hospodárské Noviny című gazdasági napilap szerint viszont a dél-szlovákiai élelmiszerboltok arra panaszkodnak, hogy a magyarországi bevásárlóturizmus miatt forgalmuk 25-40 százalékkal esett vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.