Oszkó Péter: Magyarország felgyorsítja a strukturális reformokat

Magyarország felgyorsítja a strukturális reformokat, ezzel enyhíteni tudja a pénzügyi-gazdasági válság hatásait - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) csütörtöki budapesti rendezvényén.

A pénzügyminiszter szerint a strukturális reformok elindításával, és ennek részeként az államháztartási kiadások visszafogásával Magyarország GDP-arányos államháztartási hiánya az idén 3,9 százalék lesz, miközben az európai uniós országok átlagosan 6 százalékos GDP-arányos deficittel számolnak. Kérdésekre válaszolva elmondta: az adóváltoztatások kapcsán olyan intézkedéseket is hatályba kíván léptetni a kormány, amelyek bezárják azokat a kiskapukat, amelyek révén előzőleg néhány magyarországi vállalkozás adófizetés nélkül külföldre vitte jövedelme, nyeresége egy részét, vagy egészét.

Megjegyezte: az úgynevezett off-shore cégekre vonatkozó szabályokat a maguk részleteiben majd jogszabályban rögzítik.
A pénzügyminiszter elmondta: az idei és a jövő évi adóváltoztatások legfőbb célja az, hogy csökkenjenek az élőmunkára rakodó terhek, a foglalkoztatás jelentősen bővüljön, és ezáltal javuljon az ország versenyképessége. Oszkó Péter elmondta: a magyarországi jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási szintet növelni kell, a cél a 65 százalékos mérték elérése, ez megfelel a jelenlegi európai uniós átlagnak.

A pénzügyminiszter kifejtette: az élőmunka terheinek csökkentését már régóta igénylik a gazdaság szereplői. Kiemelte: a tervezett adóváltozások várhatóan többlet teljesítményre ösztönzik majd a munkavállalókat is, mert az átlagos, bérekre rakodó adóterhelés csökkeni fog.

Arról is szólt, hogy a nyugdíjrendszerben tervezett módosítások, például a nyugdíjba vonulás korhatárának felemelése, a szociális rendszer tervezett változtatásai is mind-mind a foglalkoztatás bővítését szolgálják. Kérdésekre válaszolva kifejtette: az euró minél előbbi bevezetése az ország érdeke, a mostani válság idején azonban a belépés időpontjára dátum kijelölése nem lenne kedvező. A kormány azonban minden szükséges lépést meg fog tenni annak érdekében, hogy az euróbevezetés előfeltételeit teljesítse az ország - hangoztatta Oszkó Péter.

Egy másik kérdésre elmondta: nem gondolja, hogy a tervezett vagyonadó valamilyen módon befolyásolná az építőipar teljesítményét. Hozzátette: a lakástámogatási rendszer ez év júliustól érvényes változtatása minden bizonnyal hatni fog az ingatlanpiacra. Megjegyezte, hogy a tárcánál már gondolkodnak azon, milyen új megoldást lehetne találni, bevezetni a régi rendszer helyett, ezzel kapcsolatos részleteket azonban nem közölt a pénzügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.