Szinte semmi az energiafelújítási keret

Abból a pénzből, amennyit az Orbán-kormány energetikai lakás-korszerűsítések állami támogatására szán, 660 évig tartana az összes felújításra szoruló otthon rendbetétele – számította ki az Energiaklub. Ma Áder János kinevezte az illetékes államtitkárt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) július 12-én társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtés-korszerűsítésére és a megújuló energiaforrás-felhasználásuk növelésére szolgáló pályázattervet hozott nyilvánosságra. A rendelkezésre álló támogatás 830 millió forint. Ebből félmillió lakásonkénti támogatási értékkel számolva körülbelül 1500 lakás felújítása finanszírozható, 50-60 százalékos utólagos állami támogatással. A pályázatok augusztus 15-től adhatók be.

Az Energiaklub felmérései szerint körülbelül egymillió magyar háztartás tervez energiahatékonysági felújítást. Ezzel a pályázattal tehát 0,04 százalékuk részesül támogatásban. Ha minden évben csak ennyi forrás jutna a lakossági energiahatékonysági beruházásokra, 660 évig tartana, amíg minden ma felújításra váró lakásra sor kerülne.

Üdvözöljük, hogy a kiírás ösztönzi a nagyobb hatékonyságú, komplex felújításokat, és dicséretes, hogy szakértői, tervezői díjak is finanszírozhatók - mondta dr. Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEHI) ügyvezető igazgatója.

A kiírásra szánt összeg viszont elenyésző az emberek által remélthez képest. Milliók számítanak a felújítási állami támogatásokra, ennek reményében sokszor kivárnak a beruházásokkal. Ha a kormány tényleg csak ennyi pénzt szán a lakossági beruházások támogatására, jó lenne előre közölni az emberekkel, hogy a támogatásban bízók 99,96 százaléka idén sem kap egy fillért sem - tette hozzá.

A hiányzó forrásokat hatékonyan egészíthetné ki az idei költségvetésben 5,2 milliárd forinttal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc - így például az energiahatékonysági beruházások - finanszírozására kell fordítani. A ZFR-rel kapcsolatban az NFM még 2013 februárjában azt a tájékoztatást adta, hogy az arról szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, de azóta erre még nem került sor.

A támogatott felújítások száma tovább bővíthető lenne, ha a forrásokat nem vissza nem térítendő támogatások formájában biztosítanák, hanem létrehoznák a Nemzeti Energiahatékonysági Alapot, amelybe magyar állami források mellett uniós és banki forrásokat is be lehetne vonni. Az Alap kedvezményes önrész nélküli hiteleket nyújthatna a lakossági energiahatékonysági felújításokra. Ilyen alap Szlovákiában, Bulgáriában és a balti államokban már évek óta működik - szögezik le.

 

Ma nevezték ki az illetékes államtitkárt

A Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök ma átadta kinevezési okmányát Horváth Attila Imrének, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárának. A köztársasági elnöki kinevezés július 15-től hatályos. Horváth Attila Imre hatáskörébe tartoznak többek között az állami energiafelújítási programok is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.