Szinte teljesen oda a soproni borvidék termése

A soproni borvidéken mintegy hetven-nyolcvan százalékban elfagytak a szőlőültetvények az elmúlt éjszakai hidegben - tájékoztatott a Sopron Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.
Taschner István szerint az 1850 hektáron elterülő borvidéken péntek délelőtt végzett kárfelmérés szerint az alacsonyabban fekvő területeken, Harkán, Fertőszentmiklóson és Fertőszéplakon minden hajtás megfagyott, ott az idén nem szüretelnek. A magasabban fekvő területek is károsodtak, de kisebb mértékben: Balf és Fertőrákos között 25 százalékos a kár.

Hozzátette: a Sopronhoz tartozó Jánostelepen hajnalban mínusz hat fokot mértek, és Fertőszentmiklósnál is tartósan mínusz két fok alatt volt a hőmérséklet az elmúlt éjszaka. A gazdáknak most elölről kell kezdeniük a hajtások metszését, hogy a következő évi szüretre már termést hozzanak - fűzte hozzá az elnök.

A borvidéken mintegy 75 százalékban kék szőlőt termesztenek, ennek is mintegy 70 százaléka a vidékre jellemző Kékfrankos. Jelentősek még a Zweigelt, Cabernet sauvignon, Merlot és Pinot noir ültetvények. A fehérborfajták közül a Zöld veltelini, a Chardonnay, a Tramini, a Zenit, a Sauvignon blanc és a Korai piros veltelini elterjedt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.