Színre lép az állami távhőszolgáltató

A kormány tárgyalásokat kezdett az önkormányzatokkal a mintegy kilencven hazai települési tulajdonú távhőszolgáltató állami érdekkörbe vételéről – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ezzel egy időben zajló távhőkonferencián ismereteink szerint a szolgáltatás központosítása mint forró téma nem merült fel, a résztvevőknek a jelek szerint fogalmuk sem volt a kormánytervekről.

Fotó: Bócsi Krisztián / Népszabadság

Éppígy nem került szóba a téma a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének távhő-, hulladék- és vízügyi üzemeltetési tanácsülésén, ahol a kormányt a Belügyminisztérium képviselte – tudtuk meg Schmidt Jenőtől, a szervezet elnökétől. Az ülésen e tárgyban csupán annyi hangzott el, hogy a veszteségek miatt az ágazatok helyzete közelít a fenntarthatatlansághoz, ami miatt a kormánynak a lehető legrövidebb időn belül lépnie kell.

Úgyszintén szorgalmazták a gáztól különböző fűtési módok alkalmazását. Azt azonban a Tab fideszes polgármestereként is tevékenykedő elnök – más szakértőkhöz hasonlóan – nem tartotta valószínűnek, hogy az „érdekkörbe vétel” tulajdonváltást is jelentsen. Úgyszintén nem várja az elképzeléstől az – országosan jelentős szórást mutató – tarifák egységesítését. Így e tárgyban leginkább a számlák, esetleg a gázbeszerzés egységesítésére számít.

Lázár János kilátásba helyezte, hogy két héten belül az áramszolgáltatás átvételéről is szerződnek. Ez sokadszorra merül fel: legutóbb az Elmű-ÉMÁSZ mintegy ezer ügyfélszolgálatost foglalkoztató kft.-jének állami megvásárlásáról terjedtek el a német hátterű áramszolgáltató által nem kommentált hírek.

Egy éve az E.ON lakossági üzletágának eladásáról írtak alá szándéknyilatkozatot, ám ez ügyben azóta nem történt semmi. Az EDF Démász francia tulajdonosa ismereteink szerint egyelőre nem tervezi lakossági üzletága eladását. Ezen túlmenően a miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón az Első Nemzeti Közszolgáltatóról is tett nehezen értelmezhető kijelentéseket, s igyekezett új lakossági ügyfeleket toborozni a Főgáznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.