Szikszón épül fel a szingapúri PATEC első európai üzeme

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszón épít préselt acéltermékeket előállító üzemet a szingapúri PATEC. A cégnek ez a harmadik, Európában az első „külföldi” gyára, a másik kettő Indonéziában és Kínában működik.

Michael Wee a PATEC tulajdonosa a kedden Szikszón megtartott sajtótájékoztatóján elmondta: préselt acéltermékeket készítenek autó- és motorgyárak – például a Toyota, a Volkswagen, a Honda, a Peugeot – számára. A várhatóan még idén beinduló szikszói üzem a Közép-Kelet-európai autógyárakat látja majd el.

A cégtulajdonos hozzátette: a majdan körülbelül hetven embert foglalkoztató termelőüzem kialakítására 5-8 millió eurót fordítanak, egy helyi - a valamikori szövetkezeti major területén álló - csarnokot újítottak fel.

A gépek beszerelése pénteken elkezdődött és megrendeléstől függően az év végére, vagy jövő év elejére teljes kapacitással termelni is fog a gyár. Michael Wee azt is elmondta, hogy a helyszín kiválasztásakor kizárólag érzelmi szempontok alapján döntött. Megtekintett több cseh- és lengyelországi helyszínt, valamint Magyarország más tájain érdeklődött, mégis Szikszó tetszett meg neki a legjobban.

A beruházás segítségével szeretne a vállalkozás közelebb kerülni európai partnereihez - közölte. Füzesséri József a város szocialista polgármestere elmondta: az iparűzési adót nem engedik el, viszont a képviselő-testület döntése értelmében a telek- és építményadót visszautalják a cég számlájára, hogy azzal is a termelés jövedelmezőségét segítsék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.