Szijjártó Péter és a bizalom

Megtalálta a bizalom csalhatatlan jelét Szijjártó Péter: szerinte Magyarország esetében ilyen, hogy egy német cég beruház hazánkban. A magyar ipar zászlóshajója, ha nem tudnák, aktuálisan az autóipar, az ország pedig fellegvár.

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára mindezt abból az alkalomból fejtegette, hogy a gépjárműalkatrész-gyártással foglalkozó ZF Lenksysteme Kft. projektzáró és egyben projektnyitó sajtótájékoztatót tartott Egerben. Megfogalmazása szerint, a cég "újabb beruházásai a német ipari tőke Magyarországba fektetett bizalmának csalhatatlan jele".

És ha már, hát rámutatott arra is: a ZF Lenksysteme hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország jobban teljesít. A munkahelyteremtéssel és megtartással járó járműipari beruházások révén a társaság 150 új munkahelyet teremt.

Szijjártó Péter felidézte: Magyarország 2010-ben jutott el a válaszúthoz, vagy "összehúzza magát a lehető legkisebbre", vagy a válságra mint lehetőségre tekint, hogy utána erősebb lehessen, mint korábban volt. Az ország az utóbbi utat választotta.

"Az volt a célkitűzésünk, hogy legyünk Európa termelési központja" - tette hozzá az államtitkár.

Emlékeztetett: alapvető és gyors változások zajlanak a világban, átalakulnak a nemzetközi erőterek, amihez pedig új stratégia kell. Az elmúlt négy év intézkedései, például az adórendszer, a szakképzési rendszer, a felsőoktatás átalakítása és Európa legrugalmasabb munkajogi szabályozása mind ezt a célt szolgálták.

"Az új stratégia helyességét bizonyítja a magyar autóipar kirobbanó formája" - mutatott rá. "Ma már Magyarország és a magyar autóipar is jobban teljesít, mint a válság előtti időszakban. Az idén már látható gazdasági növekedési pálya elérésében a főszerepet a magyar autóipar játssza és játszotta."

Szavai szerint ma már nem vitás, hogy a magyar gazdaság zászlóshajója az autóipar, s hogy Magyarország az európai járműgyártás egyik fellegvárává vált. Emlékeztetett: ma 712 járműipari vállalat működik az országban, amelyek több mint 115 ezer embernek adnak munkát, 17,8 milliárd eurónyi termelési értéket állítanak elő. A világ húsz legnagyobb "elsőkörös" autóipari beszállítójából tizenöt jelen van Magyarországon, ezek egyike a ZF Lenksysteme.

Mint elmondta, az ország azért is tud jobban teljesíteni, mert egyre többen dolgoznak, a nagy nemzetközi vállalatok pedig egyre több beruházást hajtanak végre. A ZF Lenksysteme esetében ez összesen 35 milliárd forint értékű, melyhez a magyar állam mintegy 2,8 milliárd forintos támogatással járult hozzá.

"Azért is teljesít jobban az ország, mert a nemzetközi nagyvállalatok egyre magasabb hozzáadott értékű termelési folyamatokat hoznak Magyarországra. ZF Lenksysteme mostani beruházásának keretében világszínvonalú technológiával új fejlesztésű elektromos kormányműveket fognak gyártani a Mercedes, az Audi és a Volvo részére" - emelte ki az államtitkár.

Daniel Pridal és Matthias Augenstein, a ZF Lenksysteme Kft. ügyvezető igazgatóinak tájékoztatása szerint a záruló és az új projekt is a vállalat gyártókapacitásának növelését célozza. A cég Eger mellett, Makláron épülő új üzeme is része e projektnek.

Habis László (Fidesz-KDNP) egri polgármester felidézte: az elmúlt 25 évben jelentősen átalakult a helyi gazdaság, az új befektetéseknek köszönhetően fellendült a város ipara. Egernek fontos szerepe van a sebességváltó-gyártásban, a pneumatikai elemek gyártásában és a ZF Lenksysteme révén a kormányműgyártásban is.

A cégtől kapott tájékoztatás szerint a ZF Lenksysteme 2003-ban 35 alkalmazottal kezdte meg a működését, ma több mint 700-an dolgoznak a társaságnál. Az értékesítés nettó árbevétele 2012-ben közel 207,5 millió euró volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.